Увеличават се расистките престъпления в градския транспорт в Лондон

През 2014 г. лондонската полиция всеки ден е регистрирала по четири престъпления на основата на расова ненавист, извършени в метрото или в наземната мрежа от влакове.

Това съобщи Би Би Си и уточни, че през миналата година в транспортната система на столицата на Великобритания са регистрирани 1468 престъпления, свързани с расовата нетърпимост. Спрямо 2013 те са се увеличили със 100. 232 от случаите са съпроводени с насилие, а в 1609 инцидента са регистрирани заплахи или оскърбления, които са причинили сериозни психични травми на жертвите.

Според публикация на безплатния лондонски вестник Metro, цитиран от Би Би Си, тези данни са станали публично известни след няколко гръмки случая. През февруари няколко фена на лондонския футболен клуб „Челси” са арестувани в Париж, след като не позволили на чернокож мъж в парижкото метро да се качи във вагона им.

Също през февруари в Интернет се разпространи, на което се вижда как млада бяла жена ругае седящия срещу нея чернокож мъж. Жената, говореща с източноевропейски акцент, казала на мъжа: „Вие всички не сте в ред, защото вие, момчета, сте били роби”.

Не се знае дали са били повдигнати обвинения срещу тази жена, но от полицията, след като се запознаха с видеото, се обърнха към автора му с молба да подаде сигнал.

През март на друг видеоклип, разпространяван в мрежата, се вижда как бяла жена в препълнен вагон на метрото с груби думи изисква от хора, изглеждащи като източноевропейци, да говорят на английски.

„Вие знаете английски, когато ви е нужна работа, вие знаете английски, когато ви трябва квартира, когато ви трябва… знаете какво, пак говорите английски, а в метрото говорите на наречието си”, крещи тя, и разнообразява „изявленията” си с псувни.

Публикуваните наскоро данни сочат, че за три години престъпленията от този вид в лондонската транспортна система са се увеличили с 8,7%.

„Независимо, че като цяло пътуването във влаковете на лондонската транспортна система е безопасно, все пак пътниците – както чернокожите, така и представителите на други етнически малцинства, не могат да не бъдат загрижени от ръста на тези расистки прояви”, цитира Metro Дейвид Сайдботтъм, директор на организацията Transport Focus, която се занимава с наблюдение върху транспорта в Лондон. Според него най-добрият възпиращ фактор срещу подобни прояви е присъствието в метростанциите на униформени служители на самото метро, както и на полицаи.

От профсъюза на транспортните работници заявиха, че новите данни са „шокиращи”. Синдикатът обвини ръководството на метрото в бездействие. То се дължи, според членовете му, на вълната от съкращения на служители в метрото и на породения от нея недостиг на персонал.

Публикуваните данни за престъпленията на основата на расова ненавист в лондонския транспорт съвпада с появата в 400 станции на метрото на множество плакати, анонсиращи нова кампания под название „Аз съм имигрант”. Тя е по инициатива на неправителствената организация „Движение срещу ксенофобията” и представлява серия от плакати, на които известният фотограф от модното списание Vogue Филип Фолкер е заснел 15 имигранти, които живеят и работят в Британия.

„Движение против ксенофобията” успя да събере посредством интернет сайт за дарения около 65 хиляди долара за старта на кампанията. На плакатите, под изписаните с големи букви думи „Аз съм имигрант”, са разположени фотографии на героите на серията. Написани са истинските им имена, откъде са дошли във Великобритания, възрастта, професията им. Има също и кратко обръщение към аудиторията, т.е. към милионите пътници, чакащи в метростанциите.

Надписът на един от плакатите например гласи: „Лукас Белина, пожарникар, Полша. Повече от седем години спасявам живата на хора, а твоят живот може да е следващият”. Това е написано на един от плакатите, на който се вижда усмихнат млад човек, който държи в ръцете си пожарникарска каска.

Тези постери, призоваващи имигрантите да се възприемат като неотменна и необходима част от британското общество, ще бъдат поставени и на билбордове в железопътните гари из цялата страна.

Хареса ли Ви статията? Ако да, подкрепете нашата кауза за правозащитна журналистика

Marginalia

Marginalia е интернет сайт за анализи, коментари и новини в областта на правата на човека. Пространство от съмишленици. И още.