Библиотека на етносите отваря в Джумая джамия

Споделете статията:

Библиотека с книги, дарени от всички общности в Пловдив, ще бъде открита днес в Джумая джамия в 17.30 ч. Специално за целта е отделено помещение до самия вход на джамията, което ще работи и като книжарница, съобщи Plovdivtime

Най-богатата колекция ще е от книги на турски автори. Издания на Главно мюфтийство на български език, списания на българо-турския литературен клуб, както много книги, дарени от Генералното консулство на Турция в Пловдив. В отделна секция ще бъдат наредени творби на писатели и поети с различен етнически произход и дарени от общностите книги, специално за фонда на библиотеката.

Всеки, който иска да предостави за свободно ползване художествено-документална, справочна литература, поезия и др. творби, вкл. за историята на Пловдив, може да се свържи с председателя на мюсюлманското настоятелство в града и представител на фондация „Заедно“ г-н Ахмед Пехливан.

Библиотеката и книжарница ще се казва „ Филибели Ахмед Хилми“. Ахмед Хилми е роден в Пловдив през 1865 г. По професията на баща му Сюлейман бей, който е бил консул, е наричан допълнително Şehbenderzade (син на консул).

Хареса ли Ви статията? Ако да, подкрепете нашата кауза за правозащитна журналистика

Споделете статията:
Avatar

Юлиана Методиева

Юлиана Методиева е журналист. Главен редактор на в. „1000 дни”. Съосновател на правозащитната организация БХК и главен редактор на нейното издание „Обектив” от 1994 до 2014 г. Автор на социологически изследвания, свързани с медийната свобода, антисемитизма, толерантността и малцинствата. Автор на 3 книги и десетки публикации в различни издания. Сценарист на документалния филм „Те, другите” (режисьор Ани Йотова). Основен спомоществовател на двутомното издание „Депортацията на евреите от Беломорска Тракия, Вардарска Македония и Пирот. 1943“ (автори Румен Аврамов, Надя Данова (2013).