Бил и Мелинда Гейтс подпомагат конфликта в Газа чрез инвестициите си

Конфликтът в Газа не би бил толкова ожесточен и продължителен, ако участниците в него нямаха мощната логистична подкрепа на известни корпорации, твърди правозащитната организация Avaaz.org.

Организацията призовава членовете си да продължат да оказват натиск върху някои от най-големите компании, които чрез продуктите, които произвеждат, дават възможност на Израел да участва в конфликта с мощни средства, които водят до смъртта на множество цивилни палестинци, не малък брой сред които са деца.

Правозащитната организация твърди, че към момента обръщението й е довело до известна промяна в политиката на отделни фирми, но има още много непостигнати цели. За да има дългосрочен успех, Avaaz.org призовава към оказването на постоянен натиск върху корпорации като ABP, G4S, Hewlett-Packard, Barclays, Veolia и Caterpillar.

ABP инвестира в три от най-големите израелски банки, които финансират дейностите в израелските поселения в Палестина. Въпреки че те са обявени за незаконни, компанията не смята, че дейността й нарушава международното хуманитарно право.

G4S осигурява системи за сигурност за израелските затвори, където, според проучванията на организацията, са държани и деца, и има свидетелства, че затворниците са подлагани на мъчения. Продуктите на компанията се използват и от израелските защитни сили по време на окупацията. В отговор на натиска, оказан върху нея, компанията заяви, че ще прекрати договорите си, но след три години.

Hewlett-Packard осигурява оборудване за наблюдение, което контролира придвижването на палестинци, а дъщерните фирми на компанията работят в незаконните поселения на Западния бряг. Презвитерианските църкви оттеглиха участието си в корпорацията заради връзката й с репресивната окупация.

Най-голям е натискът върху Caterpillar, където фондацията на Бил и Мелинда Гейтс е инвестирала 1.2 милиарда долара. Израел е използвал булдозери на компанията, за да разруши над 20 000 палестински домове и за да построи незаконни поселения в окупирана Палестина. Avaaz.org призовава Бил и Мелинда Гейтс да оттеглят участието си и от Caterpillar, както вече подтикнати от обществения натиск, са оттеглили инвестициите си от G4S.

 

 

 

 

Хареса ли Ви статията? Ако да, подкрепете нашата кауза за правозащитна журналистика

Marginalia

Marginalia е интернет сайт за анализи, коментари и новини в областта на правата на човека. Пространство от съмишленици. И още.