Бивш генерален секретар на НАТО призова България да свали ветото за РСМ

Джордж Робъртсън призова България да вдигне ветото за началото на преговорите на Северна Македония за членство в ЕС. На форум на Атлантическия клуб бившият генерален секретар на НАТО припомни, че евроатлантическата перспектива на региона е била един от факторите за урегулирането на кризите на Балканите.

„Когато България правеше стъпките за НАТО и ЕС, хората в региона мечтаеха за членство, защото го смятаха за най-доброто решение, за край на насилието в региона. Затова призовавам България също да вдигне ветото за членство на Република Северна Македония. Никакви исторически различия не би трябвало да са над нуждата, над императива за обединение на Западните Балкани и ЕС“, каза Робъртсън.

Президентът на Северна Македония Стево Пендаровски отбеляза, че през последните години нито един от конфликтите на Балканите не би могъл да бъде решен, без синхрона между САЩ и ЕС:

„Скоро станахме свидетели на оповестени документи, които целят промяна на границите в региона и размяна на територии. В тази ситуация Европа липсва като основен двигател в региона. С години продължава и процесът на присъединяване на страните от региона. Негативните кампании и фалшиви новини вече дават резултати. Не трябва да ви изненадва, че скорошни проучвания показват намалена подкрепа към ключови западни организации и увеличена подкрепа за автократичното управление. В региона все още има твърде много история, която ни държи на задните седалки в ЕС“.

източник

Хареса ли Ви статията? Ако да, подкрепете нашата кауза за правозащитна журналистика

Marginalia

Marginalia е интернет сайт за анализи, коментари и новини в областта на правата на човека. Пространство от съмишленици. И още.