Бившият диктатор на Чад осъден за военни престъпления

Споделете статията:

Доживотна присъда получи бившият диктатор на Чад Хисен Хабре. Африкански съд го осъди за престъпление срещу човечеството, предаде CNN. Според правозащитни групи делото е знаково и ще даде възможност повече военни престъпления на африканския континент да получат наказание.

Съдът в Сенегал призна Хабре за виновен в престъпления срещу човечеството, изнасилване, принудително поставяне в робство и отвличане, както и че е заповядал убийството на 40 хиляди души по време на управлението си между 1982 и 1990 г.

Бившият президент не изглеждаше развълнуван, когато чу присъдата, а лицето му беше частично скрито от тюрбан и слънчеви очила. Пострадалите по време на управлението му и техните семейства празнуваха пред сградата на съда в Дакар, Сенегал, а жени в традиционни облекла танцуваха.

След това съдебно решение Хабре е първият осъден бивш държавен глава на континента, според “Хюман райтс уоч” (ХРУ). Също така, за първи път съд на една държава завежда дело срещу бивш държавен глава на друга, казаха от ХРУ.

“Присъдата отправя силно послание, че дните, в които тираните могат да издевателстват над народите си, да ограбват богатствата им и да избягат от страната към живот в лукс са към края си”, писа в Туитър Рийд Броуди, адвокат от ХРУ, който беше в съдебната зала.

Хабре избяга в Сенегал през 1990 г., след като беше свален от власт. Сенегалски съдия го привлече под отговорност още през 2000 г., но обвинението няколко пъти губеше давност през годините. Така беше до 2012 г., когато Маки Сал стана президент на Сенегал и Международният съд постанови диктаторът да бъде или съден, или екстрадиран.

Сред свидетелите в съда имаше и жена, потвърждаваща, че Хабре я е изнасилил. Оцелели описаха формите на изтезания, в частност практиката да се връзват и четирите крайника на затворника зад гърба му, за да се прекъсне кръвоснабдяването и да се причини парализа. Друг свидетел донесе дървени пръчки в съда, за да покаже как главата му е била стискана.

Специален Извънреден африкански съд беше създаден в Дакар с цел да се разследват най-отговорните за военните престъпления, извършени в чат по време на мандата на Хабре.

Държавният секретар на САЩ Джон Кери приветства присъдата. “Това постановление е повратна точка в глобалната борба срещу безнаказаността за зверствата, включително военните престъпления и престъпленията срещу човечеството”, каза Кери в свое изявление, намеквайки за подкрепата, която САЩ дават на Хабре през 80-те години на миналия век с цел да се намали влиянието на либийския лидер Муамар Кадафи.

“След години на борба и много пречки по пътя към справедливостта, тази присъда е толкова историческа, колкото трудно беше постигната. Искрено се надявам, че днес, най-сетне, жертвите на Хабре ще изпитат някакво чувство на облекчение. В свят, уплашен от постоянен поток на зверства, последствията от тази присъда са глобални”, заяви върховният комисар на ООН за човешките права.

Според “Амнести интернешънъл” присъдата е “победа за жертвите, които неуморно се бореха, за да се гарантира Хесен Хабре да не може да се отърве с престъпленията си от международното право”.

Делото срещу Хабре започна в Сенегал през юли и 69 жертви, 23-ма свидетели и 10 вещи лица дадоха показания по време на процеса, разказаха от “Амнести” и добавиха, че случаят “поставя нов еталон за усилията да се сложи край на безнаказаността в Африка.”

Адвокатите на Хабре отказаха да се появят на откриването на процеса, защото обявиха съда за нелегитимен. Съдът назначи трима сенегалски адвокати да го защитават и след кратко отлагане Хабре беше върнат в съда насила, за да бъде съден.

Хареса ли Ви статията? Ако да, подкрепете нашата кауза за правозащитна журналистика

Споделете статията:
Avatar

Marginalia

Marginalia е интернет сайт за анализи, коментари и новини в областта на правата на човека. Пространство от съмишленици. И още.