Бившият полицай Мохсен ал Суккари убил ливанската поп дива Сузан Тамими, е помилван

Президентът на Египет, Абдел Фатах ел Сиси, помилва 3,157 затворници в навечерието на Ейд ал Фитр, отбелязващ края на свещения месец Рамадан.

Измежду хилядите помилвани от Сиси се откроява бившият служител на полицейските служби, Мохсен ал Суккари. През 2010 той е осъден на 25 години лишаване от свобода заради убийството на ливанската поп дива Сузан Тамими, която е обезглавена едва на 30.

 

Висшият съд на Египет установява, че един от най-богатите местни имотни магнати, Хишам Талаат Мустафа, е поръчител на жестокото покушение. Убийството на Сузан Тамими, оказва се, има цена- 2 милиона щатски долара. Въпреки че поръчителят е осъден на 15 години затвор, той получава амнистия през 2017. Мнозина правозащитници в Египет и Близкия изток изказват притесненията си, като посочват факта, че и двамата отговорни за акта на фемицид са официално помилвани от властта.

 

Развръзката не изненада египетската общественост. Престъпленията срещу жените и фундаменталното нарушаване на правата им е ежедневен феномен, като държавата се сочи за един от главните нарушители на правата на жените. Обезпокояващо е неглижирането на подобен тип престъпления, който местни активисти споделят, че се превръща в норма

Хареса ли Ви статията? Ако да, подкрепете нашата кауза за правозащитна журналистика

Marginalia

Marginalia е интернет сайт за анализи, коментари и новини в областта на правата на човека. Пространство от съмишленици. И още.