Бившият заместник-председател на Меджлиса на кримските татари е осъден на две години затвор

Бившият заместник – председател на Меджлиса, т.е. парламента  на кримските татари, Илми Умеров, е осъден на две години лишаване от свобода, съобщава адвоката му Николай Полозов, цитиран от Би Би Си и от правозащитната организация „Хюман райтс уоч“. Той е разследван и осъден заради това, че в интервю, дадено на една украинска телевизия, той нарича Крим „окупирана територия“.

Делото  е гледано в Симферополския районен съд в анексирания Крим. Съдът решава, че подсъдимият „извършва посегателство върху териториалната цялост на Русия“. Освен двете години затвор, той е осъден още и на забрана да се занимава с публична дейност.

Присъдата на съда е по-строга от тази, която е искало обвинението. Според агенция „Интерфакс“, цитирана от Би Би Си, в заключителната си реч, изнесена преди седмица, прокурорът е поискал три и половина години затвор, но условно.

„Непропорционално жестоката присъда е обусловена само от това, че Илми Умаров е кримски татарин. Очевидно, в Кремъл  има твърда нагласа към репресии по отношение на гражданите на Украйна в Крим, които са татари“, пише във Фейсбук Полозов, добавяйки, че се опасява за здравето на клиента си.

Илми Умаров е бивш заместник – председател на Меджлиса на кримските татари. Тази организация беше призната за през април за „екстремистка“ с иск на днешната депутатка от Думата Наталия Поклонская, която тогава беше прокурор на Крим.

На действащия ръководител на Меджлиса на кримско-татарския народ Рефат Чубаров е забранено от 2014 г. да влиза в Русия. Такава мярка е в сила и по отношение на предишния председател и лидер на кримско-татарското национално движение Мустафа Джемилев. Сега и двамата живеят в Киев.

Самият Полозов, който е официален защитник на Умеров, е разпитван от тайната полиция през януари т.г. по делото на човека, който защитава. Той казва, че са го откарали насила в управлението на Федералната служба за сигурност (ФСБ, тайната полиция) и твърди, че смята това за отвличане.

През април Върховният съд на Крим обяви Меджлиса на кримско-татарския народ за екстремистка организация и забрани дейността му в Русия.

През май Илми Умаров е обвинен от ФСБ в „посегателство върху териториалната цялост на Русия“ след интервю, в което той нарича Крим „окупирана територия“.

Умаров първо е задържан, а след това е пуснат с мярка за неотклонение „подписка“. Близките му твърдят, че той е болен от диабет и от болестта на Паркинсон.

На 18 август Умаров е отведен принудително в психиатрична болница в Симферопол за провеждане на психиатрична експертиза. Неочаквано за близките и за защитниците му, в същия ден той  е бил поставен в стационара на болницата за няколко седмици.

САЩ, ЕС, както и правозащитните организации „Хюман райтс уоч“ и „Амнести интеренешънъл“ тогава призоваваха той да бъде освободен.

В понеделник Управлението на Върховния комисар на ООН по правата на човека, публикува доклад за нарушенията на правата на човека в Крим. В него има призив към Русия да спазва правата на кримските татари и на живеещите в Крим украинци. В документа се говори за редица действия на кримската полиция, насочени против кримските татари, включително такива като обиски по домовете, арести, принудително взимане на образци от ДНК.

Avatar

Marginalia

Marginalia е интернет сайт за анализи, коментари и новини в областта на правата на човека. Пространство от съмишленици. И още.