Бившият заместник-председател на Меджлиса на кримските татари е осъден на две години затвор

Бившият заместник – председател на Меджлиса, т.е. парламента  на кримските татари, Илми Умеров, е осъден на две години лишаване от свобода, съобщава адвоката му Николай Полозов, цитиран от Би Би Си и от правозащитната организация „Хюман райтс уоч“. Той е разследван и осъден заради това, че в интервю, дадено на една украинска телевизия, той нарича Крим „окупирана територия“.

Делото  е гледано в Симферополския районен съд в анексирания Крим. Съдът решава, че подсъдимият „извършва посегателство върху териториалната цялост на Русия“. Освен двете години затвор, той е осъден още и на забрана да се занимава с публична дейност.

Присъдата на съда е по-строга от тази, която е искало обвинението. Според агенция „Интерфакс“, цитирана от Би Би Си, в заключителната си реч, изнесена преди седмица, прокурорът е поискал три и половина години затвор, но условно.

„Непропорционално жестоката присъда е обусловена само от това, че Илми Умаров е кримски татарин. Очевидно, в Кремъл  има твърда нагласа към репресии по отношение на гражданите на Украйна в Крим, които са татари“, пише във Фейсбук Полозов, добавяйки, че се опасява за здравето на клиента си.

Илми Умаров е бивш заместник – председател на Меджлиса на кримските татари. Тази организация беше призната за през април за „екстремистка“ с иск на днешната депутатка от Думата Наталия Поклонская, която тогава беше прокурор на Крим.

На действащия ръководител на Меджлиса на кримско-татарския народ Рефат Чубаров е забранено от 2014 г. да влиза в Русия. Такава мярка е в сила и по отношение на предишния председател и лидер на кримско-татарското национално движение Мустафа Джемилев. Сега и двамата живеят в Киев.

Самият Полозов, който е официален защитник на Умеров, е разпитван от тайната полиция през януари т.г. по делото на човека, който защитава. Той казва, че са го откарали насила в управлението на Федералната служба за сигурност (ФСБ, тайната полиция) и твърди, че смята това за отвличане.

През април Върховният съд на Крим обяви Меджлиса на кримско-татарския народ за екстремистка организация и забрани дейността му в Русия.

През май Илми Умаров е обвинен от ФСБ в „посегателство върху териториалната цялост на Русия“ след интервю, в което той нарича Крим „окупирана територия“.

Умаров първо е задържан, а след това е пуснат с мярка за неотклонение „подписка“. Близките му твърдят, че той е болен от диабет и от болестта на Паркинсон.

На 18 август Умаров е отведен принудително в психиатрична болница в Симферопол за провеждане на психиатрична експертиза. Неочаквано за близките и за защитниците му, в същия ден той  е бил поставен в стационара на болницата за няколко седмици.

САЩ, ЕС, както и правозащитните организации „Хюман райтс уоч“ и „Амнести интеренешънъл“ тогава призоваваха той да бъде освободен.

В понеделник Управлението на Върховния комисар на ООН по правата на човека, публикува доклад за нарушенията на правата на човека в Крим. В него има призив към Русия да спазва правата на кримските татари и на живеещите в Крим украинци. В документа се говори за редица действия на кримската полиция, насочени против кримските татари, включително такива като обиски по домовете, арести, принудително взимане на образци от ДНК.

Хареса ли Ви статията? Ако да, подкрепете нашата кауза за правозащитна журналистика

Marginalia

Marginalia е интернет сайт за анализи, коментари и новини в областта на правата на човека. Пространство от съмишленици. И още.