Бизнесът не напуска Тръмп, но изразява голямо несъгласие с него

Няколко основни американски компании, сред които магазините Уол-Март, Джей Пи Морган Чейз и Ко, както и корпорацията АйБиЕм, заявиха, че изпълнителните им директори ще останат във влиятелната президентска консултантска група, въпреки че възразяват срещу оттеглянето на Доналд Тръмп от Парижкото споразумение за мерките срещу климатичните промени, съобщава Ройтерс.

Позовавайки се на необходимостта да останат ангажирани с администрацията, бизнес лидерите казаха, че ще останат да изпълняват ролята си на съветници, за да оказват влияние върху политиката на Белия дом.

Републиканецът Тръмп обяви в четвъртък намерението си да изтегли САЩ от жизненоважното глобално споразумение от 2015 г., с което предизвика гнева и възмущението на световните лидери и индустриални ръководители.

Изпълнителните директори на Тесла, Елон Мюск и на Уолт Дисни, Робърт Айгър, изразиха реакцията си като напуснаха съветническите си постове в Белия дом след решението на Тръмп.

„Климатичната промяна е реална. Напускането на Париж не е добро за Америка или за света”, каза Мюск в пост в Туитър в четвъртък. Той беше член на бизнес съветническа група, известна като Президентски стратегически форум. Той също така бе член и на съвета за създаване на работни места на Тръмп.

Запитан за критиката на изпълнителните директори за оттеглянето на САЩ, говорителят на Белия дом, Шон Спайсър, каза в петък, че някои компании, които са изразили подкрепа за оставането в споразумението, са споделили загрижеността си за целите за намаляване на вредните емисии.”

МакМилън каза във Фейсбук пост късно в четвъртък, че „е разочарован от новините за Парижкото споразумение. Мислим, че е важно за страните да си сътрудничат за намаляването на вредните емисии.”

Изпълнителният директор на АйБиЕм, Джини Ромети, ще остане в съвета, въпреки че компанията потвърди в петък подкрепата си за споразумението.

„АйБиЕм вярва, че може да има конструктивен принос чрез директен диалог с администрацията – както правим с правителствата по света”, заяви говорител на компанията.

Друг прочут изпълнителен директор, Джейми Даймън от Джей Пи Морган Чейз, изрази остра критика към решението на президента. Въпреки това компанията заяви в петък, че няма да излезе от бизнес групата на Тръмп.

„Напълно несъгласен съм с администрацията по този проблем, но имаме отговорност да ангажираме избраните ни представители да работят конструктивно и в полза на политики, които подобряват живота на хората и защитават околната среда”, каза Даймън в изявлението си.

Изпълнителният директор на ПепсиКо, Индра Нууй, също се очаква да остане в съвета. Компанията заяви, че въпреки „разочарованието си от решението на президента, се надяваме, че има начин за постигане на съгласие за напредване в процеса на справяне с глобалното затопляне с участието на САЩ.”

 

 

Хареса ли Ви статията? Ако да, подкрепете нашата кауза за правозащитна журналистика

Marginalia

Marginalia е интернет сайт за анализи, коментари и новини в областта на правата на човека. Пространство от съмишленици. И още.