Благотворителен проект ще привлича хора със специални нужди в триатлона

Проект, насочен към приемането и интегрирането на хора със специални нужди в спорта, ще бъде част от програмата на Българската асоциация по триатлон (БАТ). Кампанията, носеща името „Супертриатлонист“, ще съпътства първото за годината голямо събитие на организацията, което ще се проведе на 26-27 юни в Бургас.

Плувецът Цанко Цанков, трикратната олимпийска медалистка в шорттрека Евгения Раданова и ултрамаратонецът Красимир Георгиев ще участват в отбор с младежи със специални нужди. Всеки от тях ще премине през една от трите дистанции в състезанието – плуване (Цанков), колоездене (Раданова) и бягане (Георгиев).

Хора с увреждания редовно участват и в турнири по тенис на маса

През цялото време тримата ще бъдат в тандем с участници със специални нужди, използвайки необходимите средства за транспортиране – лодка, колело и количка. В проекта ще се включат и младежи, които ще преодоляват дисциплините без чужда помощ.

 

„В мисията и целите на Българската асоциация по триатлон изповядваме култура на социално ангажирано сдружение. Обръщаме се към значими каузи, насочени към деца в неравностойно положение. Нашият проект има за цел да приобщи и покаже на преден план равните възможности на тези младежи да спортуват и да се забавляват“, заяви президентът на БАТ Марио Илиев.

Състезатели от баскетоболния отбор

Състезанието в Бургас е първото от двете големи събития в календара на асоциацията през 2021 г. На 26 юни на старта ще застанат аматьорите и участниците в корпоративната щафета, както и тези в инициативата „Супертриатлонист“. При щафетното състезание всяка фирма може да излъчи по един плувец, колоездач и бегач, които да формират отбор.

 

На 27 юни ще се проведе надпреварата на спортистите, които ще гонят точки за класирането в националния шампионат. Форматът на надпреварата ще е спринтов (половин дистанция на всички дисциплини) – 750 метра плуване, 20 километра колоездене и 5 километра бягане. В Пловдив (10-11 юли) дистанцията се удвоява – 1 500 м плуване, 40 км колоездене и 10 км бягане.

илюстрациите са на редакцията

източник

Хареса ли Ви статията? Ако да, подкрепете нашата кауза за правозащитна журналистика

Marginalia

Marginalia е интернет сайт за анализи, коментари и новини в областта на правата на човека. Пространство от съмишленици. И още.