„България без цензура“ с двама депутати в Брюксел

Споделете статията:

Коалиция „България без цензура“ стана четвърта политическа сила в страната. На изборите за Европейски парламент в неделя тя получи 10.8 на сто от гласовете. Данните са на социологическата агенция Алфа Рисърч, получени при паралелното преброяване на 100 процента от бюлетините.

По предварителни данни коалицията ще изпрати в Европейския парламент двама депутати – лидера на формацията Николай Бареков и заместник-председателя на националистическата ВМРО-БНД Ангел Джамбазки.

Националистическите партии Атака и НФСБ не успяха да прескочат изборния праг и получиха съответно 3.7 на сто и 2.7 на сто.

„България без цензура“ беше основана през януари 2014 от телевизионния водещ Николай Бареков. Партията обещава да въведе минимална работна заплата от 800 лева и минимална пенсия от 260 лева, да върне задължителната военна служба и да предостави по един таблет на всеки ученик. На европейските избори „България без цензура“ участва в коалиция с Гергьовден, ЗНС и ВМРО-БНД.

„За нас са гласували нормални българи“, каза Николай Бареков на пресконференция след края на изборния ден. Той уточни, че само 7 на сто от ромския вот е бил даден за „България без цензура“. 38 % от гласовете на ромите са отишли за ДПС, 28 на сто – за БСП и 12 на сто – за ГЕРБ, каза още Бареков, като се позова на социологически данни.

Лидерът на „България без цензура“ определи формацията си като „европейска и центристка“, която няма „нищо общо с Марин Льо Пен“. Той се дистанцира от „хора с фашистки послания“, които, по думите му, са участвали в изборите като представители на други партии.

Европейските избори в България бяха спечелени от дясноцентристката ГЕРБ (29.9 на сто), следвана от БСП (19.5 на сто). Движението за права и свободи получи 18.2 на сто, а Реформаторският блок – 6.3 на сто.

 

 

Хареса ли Ви статията? Ако да, подкрепете нашата кауза за правозащитна журналистика

Споделете статията:
Avatar

Marginalia

Marginalia е интернет сайт за анализи, коментари и новини в областта на правата на човека. Пространство от съмишленици. И още.