Български филм за европейските предразсъдъци селектиран в Кан

Дебютен филм на Вилма Карталска беше селектиран за 67-мия фестивал на късометражното кино в Кан. Филмът „Яне от Love“ разказва за морската любов между финландец и българка, която протича на фона на редица културни предразсъдъци между Изтока и Запада.

Селектирането на филма идва след няколко поредни отказа на български институции да финансират проекта, твърди 35-годишната режисьорка (очаквайте интервюто й за marginalia.bg). През 2011 г. Карталска неуспешно е кандидатствала пред Националния филмов център, а по-късно и пред Министерството на културата по програмите „Дебют  на късометражен филм“ и „Мобилност“, както и пред програма „Култура“ на Столичната община.

Филмът „Яне от Love” е създаден с бюджет от 50 хиляди лева, осигурени от изтеглен кредит, от Община „Несебър“, Очна клиника „Зора“, Аудиовидео „Орфей“ и финландското посолство в София. Той е сниман в продължение на шест дни в две държави. Диалогът се води на три езика: български, английски и финландски. На 17 май предстои премиерата му на Лазурния бряг.

Хареса ли Ви статията? Ако да, подкрепете нашата кауза за правозащитна журналистика

Marginalia

Marginalia е интернет сайт за анализи, коментари и новини в областта на правата на човека. Пространство от съмишленици. И още.