Български ЛГБТ активисти подкрепят каталунски политик

Споделете статията:

Организацията „ЛГБТ Пловдив“ подкрепя политик от испанската автономна област Каталуния. От организацията уточниха, че призовават всеки желаещ да се снима с цвете в косата.

Инициативата е част от кампания, която започна в Испания. Поводът за нея е хомофобско отношение към Аркаис Иса, политик от каталунската партия Candidaturad’ Unitat Popular („Кандидатура на народното единство“). Сексуалната ориентация на Иса стана обект на подигравки по време на общинско събрание, а също и във Facebook, където се разпространяваше негова снимка с цвете в косата. В отговор партията му качи снимката във Facebook страницата си с въпрос „Харесва ли ви тази снимка“? Това предизвика реакцията на много хора в Испания, които се снимаха с цвете в косата в негова подкрепа.

Кампанията идва три седмици след международната акция „Всички сме маймуни“. В нея футболисти от „Барса“ и хора от различни националности се снимаха с банан против расизма. Тя беше в подкрепа на бразилския футболист в „Барса“ Дани Алвеш, когото футболни фенове замериха с банани по време на мач заради цвета на кожата му. Тогава Дани Алвеш вдигна от земята един от бананите и го изяде.

От „ЛГБТ Пловдив“ подготвят колаж със снимки с цветя в косите от България, който да изпратят в подкрепа на Араис Иса. Желаещите да се включат могат да изпратят снимката си на адрес [email protected].

Хареса ли Ви статията? Ако да, подкрепете нашата кауза за правозащитна журналистика

Споделете статията:

Marginalia

Marginalia е интернет сайт за анализи, коментари и новини в областта на правата на човека. Пространство от съмишленици. И още.