За мъжете темите, свързани с психичното здраве са в по-голяма степен табу

Споделете статията:

В Световния ден за психично здраве – 10 октомври, стартира информационната кампания “Живей, не страдай”, в подкрепа на хората с психични заболявания. Подкрепящи каузата са Фондация Глобална инициатива в психиатрията, Фондация Светът на Мария, Световната здравна организация – България, Националния център по обществено здраве и анализи.

По статистика на СЗО близо един милиард души по света имат психично разстройство и всеки може да бъде засегнат. Депресията е една от водещите причини за заболявания и увреждания сред подрастващите и възрастните. Един от пет човека развива на различен етап от своя живот психично заболяване. Хората с тежки психични разстройства, като шизофрения, умират 10-20 години по-рано от общото население. Шизофренията е сред водещите причини за изгубен живот поради инвалидност, според СЗО. Самоубийствата отнемат живота на близо 800 000 души всяка година. Това прави един човек на всеки 40 секунди и е втората водеща причина за смърт при младите хора на възраст 15-29 години.

В началото на октомври т.г. е публикувана Национална стратегия за психично здраве (2020-2030 г.). Статистиката за ситуацията в България сочи, че пациентите с шизофренни заболявания, и под наблюдение, са 25 849. От тази група между 10% и 15% (2500-3000 лица) се нуждаят от подкрепа в общността. От тях 1000 са настанени в институции за дългосрочни грижи, а около 230 пребивават дългосрочно в държавните психиатрични болници.

Преди дни „Галъп интернешънъл болкан“публикува свое изследване заедно с фондация „Кожа – платформа за психично здраве“ (https://www.koja-bg.org/). Изследването е изключително важно в този момент – в който стои въпросът за психологическите последици от ситуацията с коронавируса. Един акцент от изследването е върху мъжете. 12-13% не се колебаят да споделят, че ходенето на психолог или психиатър е каприз или срам. Вероятно, делът на подобни схващания е и доста по-голям – заради скрити мнения. За 25% не е нормално мъжете да плачат. При мъжете въобще, като че ли, темите, свързани с психичното здраве, са и в по-голяма степен табу.

 

 

Хареса ли Ви статията? Ако да, подкрепете нашата кауза за правозащитна журналистика

Споделете статията:
Avatar

Marginalia

Marginalia е интернет сайт за анализи, коментари и новини в областта на правата на човека. Пространство от съмишленици. И още.