Блокирането на етнически принцип квартали е противоконституционно

Един от починалите от коронавирус у нас е от Пещера. Ромският квартал в града се превърна в мини огнище на Ковид-19. Няколко души от кв. “Луковица” са заразени. По тази причина ромската махала е под полицейска блокада, съобщава Bgonair.

“Преди около седмица излезе декларация в няколко европейски държави, към която се присъедини и България, че е възможно институцииите да допуснат нарушаване на човешки права. Трябва да сме внимателни с термините – дали е огнище или не, това могат да го кажат само експертите. Не е оправдано на етнически принцип да се блокира квартал“, коментират пред медиите правозащитници.

Подобна мярка е противоконституционна, защото е отрязан достъпът на ромите до медицинско обслужване, както и до снабдяване с храни и други основни продукти. При това условията в тези квартали и бездруго са отчайващи: често липсва дори питейна вода.

 

Председателят на Централния съвет на германските синти и роми  Романи Розе, цитиран от агенция KNA, отправи преди дни  предупреждение – включително към ЕС и източноевропейските страни, между които е България: „Ромите не бива да се превръщат в изкупителна жертва, с която злоупотребяват националисти и расисти“. Той вижда в кризата „заплаха от нови погроми срещу ромите“.

Ромските квартали са напълно неподготвени да се справят с епидемията от коронавирус: хиляди хора живеят много нагъсто –  нерядко по десет и повече души в едно помещение. Всъщност забранените от властите контакти изобщо няма как да се избегнат. „Ако вирусът стигне до тези квартали, ще настъпи катастрофа“, опасяват се още от Централния съвет на германските синти и роми.

Пред  Bgonair журналистът и правозащитник Огнян Исаев заяви:

„Няма разумен довод в полза на блокираното на квартали на етнически, религиозен и какъвто и да е принцип, извън медицински такъв. Всичко останало е ниски страсти и създаване на ненужно напрежение.  Властта трябва да си вземе поука от тази ситуация, защото не може да остави квартали с хиляди български граждани нерегулирани, без достъп до базови права и услуги, които Конституцията гарантира, и нормална институционална инфраструктура”.

 

 

 

 

Хареса ли Ви статията? Ако да, подкрепете нашата кауза за правозащитна журналистика

Marginalia

Marginalia е интернет сайт за анализи, коментари и новини в областта на правата на човека. Пространство от съмишленици. И още.