„БлуЛинк“ и „Маргиналия“: България върви по стъпките на Русия в натиска срещу гражданското общество

България върви по стъпките на Русия в натиска срещу гражданското общество и създаването на изкуствена реалност чрез медиите. До този извод стигната журналисти, правозащитници и представители на граждански организации след разговор с природозащитника Евгений Витишко и прожекция на документалния филм „Хроника на едно освобождение”, посветен на битката му с руското правосъдие. Събитието, на което публика бяха студенти по журналистика от СУ, беше организирано от Фондация „БлуЛинк” и Сдружение „Маргиналия” и се проведе на 28 март  в „Червената къща”, съобщава сайтът на фондация „БлуЛинк“.

Въпреки че у нас няма активисти, вкарани в затвора заради гражданска дейност, репресиите върху сектора стават все по-осезаеми, коментира управляващият редактор на „БлуЛинк” Павел Антонов. Той посочи примери от последните няколко седмици като натиска срещу журналист от „Биволъ” във връзка с негово разследване, проверките на прокуратурата по повод на публикации срещу природозащитни организации и избирателната намеса на властта в решаването на обществени проблеми.

Емил Коен от „Маргиналия” отбеляза, че единственото, което отличава страната ни от Русия, е липсата на т. нар. закон за чуждестранни агенти, какъвто има в Русия. По силата на този закон всички неправителствени организации, които получават чуждестранно финансиране, са задължени да се регистрират като чуждестранни агенти.

Документалният филм „Хроника на едно освобождение”, дело на руски правозащитници и природозащитници, беше представен с превод на български, извършен на доброволни начала от „Група за активни преводи“ (ГАП). В него се разказва историята на Евгений Витишко, който прекарва две години в наказателна колония, защото е сложил протестен надпис върху оградата на имението губернатора на Краснодарския край Александър Ткачев, което е разположено на защитена територия.

„Филмът изглежда смешен, но всъщност това е един фарс”, отбеляза Павел Антонов. Хрониката разказва за трагикомичните моменти от борбата на Витишко с руското правосъдие – от противоречие във фактите по делото му и отмяна на решението за неговото освобождаване до административни наказания по нелепи поводи като неправилно отглеждане на домати в колонията. Витишко продължава своята гражданска активност и по време на излежаването на присъдата си в наказателната колония, където се бори за правата на затворниците.

Тази история доказва, че съдебната система в Русия не работи в интерес на гражданите, а само на властта и на корпорациите, заяви Витишко в телекомуникационен разговор след прожекцията. Той отбеляза, че „Екологичната вахта за Северен Кавказ“, на която е член, е провеждала множество разследвания на корпорации и членове на властта и подобен тип последици са очаквани. По думите на Емил Коен филмът показва като в капка вода какво представлява в момента руската политика и обществена система на „пълно беззаконие, облечено в юридически одежди”.

Разговорът с Евгений Витишко водеше руският опозиционен и природозащитен активист и журналист Ксения Вахрушева. Натискът от страна на властите и възможността за репресии я карат да напусне родината си и да се установи във Варна.

Според Павел Антонов голямата заплаха за обществото се крие в отсъствието на историята на Евгений Витишко в масовите медии. И у нас като в Русия се изгражда някаква паралелна реалност чрез хората, които имат достъп до големите медии, а всичко, което е извън тази среда, не съществува, каза още той и добави, че опитът да се разбие моделът на едностранчива информация е и причината да се проведе прожекцията и разговорът с Витишко. Авторитарният режим на Путин не е единствената реалност в тази страна, в нея има много хора, които се борят за правата си и за това страната да преодолее авторитаризма, заяви Антонов.

Хареса ли Ви статията? Ако да, подкрепете нашата кауза за правозащитна журналистика

Marginalia

Marginalia е интернет сайт за анализи, коментари и новини в областта на правата на човека. Пространство от съмишленици. И още.