БНР: Трудовото правоотношение с г-жа Маринкова беше прекратено

Споделете статията:

В 11 часа на пропуска на БНР вчера радиожурналистката Лили Маринкова бе посрещната от ръководителя на „Човешки ресурси“. Пред бтв, clubz и други медии тя заяви, че е направила първи стъпки за връщане на работа в БНТ. Маринкова обясни още, че е внесла в звеното за личен състав на радиото документите от съда, като оттам било задвижено издаване на карта за служител на радиото.

Лили Маринкова пред БНР – снимка
Лили Маринкова пред БНР – снимка: clubz

Лили Маринкова бе придружена от двама журналисти – Юлиана Методиева и Велиана Христова, които изявиха желание да бъдат свидетели при срещата й с генералния директор Александър Велев, за да му връчи заповедта на ВКС. Журналистката беше уволнена от този пост на 6 юни 2016 година, а на 3 юли тази година Върховният касационен съд излезе с решение, че трябва да бъде възстановена на работа.

Александър Велев, генерален директор на БНР (снимка)
Александър Велев, генерален директор на БНР

На свидетелите им бе отказан достъп до БНР. Мотивите на г-жа Ани Георгиева бяха,че предстои „най-нормална подготовка на документите й, за да встъпи в длъжност. „Ще ви бъдат оформени документите, както и трябва да бъдете снимана“ – каза Георгиева. На въпроса на Маринкова ще има ли среща с генералния директор, Георгиева отговори,че не знае и спазва инструкцията да я въведе за да започне да й „тече трудовия стаж“.

Няколко часа по-късно Лили Маринкова беше възстановена на длъжността директор на програма “Хоризонт” на БНР и след това освободена заради придобито право на пенсия.

От пресслужбата на БНР събщиха: „БНР преустанови трудово правоотношение с Лили Маринкова поради придобито право на пенсия. Генералният директор на БНР изпълни съдебно решение № 102 от 2.07.2018 г. на ВКС и възстанови Лили Маринкова на длъжност „Директор на програма „Хоризонт“. Поради представените от нея документи за придобито право на пенсия за осигурителен стаж и възраст, трудовото правоотношение с г-жа Маринкова беше прекратено на това основание от същата дата. Всички дължими обезщетения ще бъдат изплатени”.

“Директорът на Българското национално радио се държи като в градината на баща си, на неудобните казва едва ли не – марш оттук, малко човече. Така описа стила на управление на Александър Велев бившият директор на програма “Хоризонт” и водещ на предаването “Неделя 150″ в БНР Лили Маринкова” пред бтв.

Хареса ли Ви статията? Ако да, подкрепете нашата кауза за правозащитна журналистика

Споделете статията:
Avatar
Marginalia

Marginalia е интернет сайт за анализи, коментари и новини в областта на правата на човека. Пространство от съмишленици. И още.