Бойкот на вота в Бурса заради протестите пред турското посолство и липсата на каквато и да е осъдителна реакция в България

Три пъти по-малко са към 15 часа турците с български паспорти дали гласа си за президент на втория тур. Първите обобщени данни за брой гласували там се очакват след 16 часа. Масово избирателите  са огорчени от дипломатическото напрежение между София и Анкара през изминалата седмица. По информация на „Хоризонт“ изселническите дружества в град Бурса налагат бойкот на вота – причината е напрежението между София и Анкара през последните седмици, протестите пред турското посолство и липсата на каквато и да е осъдителна реакция в България.

Избирателна активност е в пълен контраст с първия тур на президентския вот. 126 са секциите в страната, вниманието на всички този път е насочено към множеството наблюдатели – почти във всяка секция има представители на инициативен комитет.

В двете секции в квартал Авджълар до 15 часа са гласували общо 300 души, значително по-малко в сравнение с предишния вот, като преди седмица техният брой беше около 400 само в една от тях – при това към 13.00 часа. В повечето секции в района на Истанбул са гласували по около 50-60 души до ранния следобед.

Този път в Турция има наблюдатели – по един в секциите в региона на Истанбул.

Декларациите се подписват пред членовете на СИК, макар това да не се изисква според методическите указания на ЦИК, спазва се и дистанция от 2 метра между гласуващия на машина и члена на СИК, почти не се говори на турски в секциите.

„От президента на България очаквам да има разбирателство между всички националности, да няма проблеми и най-важното да няма гражданска война. Няма такава заплаха, но нали чуваме по националните телевизии най-различни слухове“.

„Турското правителство се намесвало. Къде се намесва турското правителство за гласуването? Идваш, свободно, никой не те кара да гласуваш“.

източник

Хареса ли Ви статията? Ако да, подкрепете нашата кауза за правозащитна журналистика

Marginalia

Marginalia е интернет сайт за анализи, коментари и новини в областта на правата на човека. Пространство от съмишленици. И още.