БОЛД и Маргиналия: Как да противодействаме на инфодемията

 Организациите БОЛД, БХК и Маргиналия канят на уебинар с надслов „Противодействие на инфодемията“

Утре, 18 август от 10ч., организациите Българска общност за либерална демокрация (БОЛД), Български хелзинкски комитет (БХК) и Сдружение „Маргиналия” ще проведат уебинар „Противодействие на инфодемията“, съпътстваща пандемията от Ковид-19. Целта му е да ускори и подкрепи ваксинационния процес в България предвид увеличаването на броя заразени с щама делта на SARS-CoV-2.

Втора година светът е разтърсван от нови и нови вълни на пандемията от Ковид-19. На места силата на вируса затихва, на други се възобновява с огромна мощ. Появяват се и нови, още по-устойчиви щамове на заболяването. Въпреки откриването на няколко ваксини срещу Ковид-19, на малко места ваксинационните планове имат задоволителен резултат. Преобладава или недостиг на ваксини в най-бедните държави, или лоша организация на процеса по ваксинация, както и голямо недоверие към предлаганото имунизационно решение в по-развитите страни.

България попада във втората група, въпреки че е страна-член на ЕС и има запас от ваксини, голяма част от които дори могат да бъдат изхвърлени заради изтекъл срок на годност. Макар и в момента пандемиологичната обстановка в страната да не е все още притеснителна, едва ли ще се запази такава и след настъпването на есента. Ниският процент ваксинирани българи не е достатъчен за изграждането на колективен имунитет. Вероятна е появата на нови щамове ще засегне тежко множество хора.

През изминалите близо 20 месеца от оповестяването на съществуването на новата разновидност SARS-CoV-2 нито СЗО отделните правителства на различните засегнати от вируса държави не изградиха последователна, задълбочена, проверена и ясна информационна политика във връзка с напредващата пандемия. Повечето държавни глави следваха пораженията, причинени от болестта, а не ги предотвратяваха. Общият брой починали по света е над 4 милиона души, голям брой от които е можело да запазят живота си при едно по-адекватно информационно поведение. В много страни най-силно засегнати от вируса са различни малцинствени групи, които поради една или друга причина не са имали достъп или до лечение, или до ваксина, или до състоятелна информация, която да им помогне да вземат правилни решения, свързани със здравето им.

В описаната ситуация медиите пропуснаха възможността да повишат нивото на осведоменост и наличието на обективна информираност. В реномирани световни издания се среща противоречива, недостатъчна или направо грешна информация, свързана с новините около разпространението на Ковид-19 и борбата с него. Огромното влияние на социалните мрежи дават възможност информацията да се разпространява без проверяване на фактите и надеждни източници. Ефектът от всичко това е появата на нова явление, което често наричат „инфодемия“.

В опит да изследват и променят изброените проблемни аспекти на нивото на информираност за пандемията от Ковид-19 в България, Българска общност за либерална демокрация (БОЛД), Български хелзинкски комитет (БХК) и Сдружение „Маргиналия” реализираха проекта „Независимост на медиите и достъп до информация във връзка с пандемията от Covid-19 в България”. Основният му изследователски интерес е насочен към различни групи, които поради неравнопоставеното си положение в обществото са най-уязвими както за пандемията от Ковид-19, така и за настъпилата инфодемия. Изводите от проведените 12 фокус групи и над 40 интервюта с роми, хора с увреждания и хора в затворени институции ще подобри информационната среда в България във връзка със справянето със заразата.

Ето линк за събитието на 18 август https://zoom.us/j/98988473967

 

 

Хареса ли Ви статията? Ако да, подкрепете нашата кауза за правозащитна журналистика

Marginalia

Marginalia е интернет сайт за анализи, коментари и новини в областта на правата на човека. Пространство от съмишленици. И още.