БОЛД настоява за гражданско участие в управлението, изготвя Обръщение към новоизбраните кметове и общински съветници да уважават човешките права

Споделете статията:

„Еко-социална справедливост“; „Форми на ефективно гражданско участие“; „Овластяване на неравнопоставени групи“ и „Деца и образование“, ще бъдат темите на предстоящата дискусия, организирана от БОЛД/Българско общество за либерална демокрация/, съобщават от организацията.

Гражданското участие в обществения и политическия живот и в управлението, е основен инструмент за защита на правата ви(ни) особено когато те се нарушават от властите, смятат от БОЛД.  На 9 ноември в кино Влайкова участниците в дискусията ще помогнат да се изработи Обръщение към новоизбраните кметове и общински съветници, които ще бъдат призовани да уважават правото на гражданите на участие в обществения и политическия живот и в управлението.

Общините трябва да създадат условия, които да позволят на гражданите да упражняват контрол върху дейността им по изработване и прилагане на политики на местно ниво. Те трябва да осигуряват гражданско участие във вземането на решения, казват още от организацията. Участието във вземането на решения не се свежда до създаването на консултативни механизми.

Уважавайки гражданското участие, органите на местната власт не трябва да се поддават на натиска „от улицата“, когато той е в разрез с правата на човека.

При изпълняването на задълженията си, кметовете и общинските съветници трябва да насърчават гражданското участие и да се осланят на демократичните граждански организации и движения, като прилагат утвърдените на европейско ниво принципи и стандарти на добро управление.

Ето още подробности, публикувани на страницата на БОЛД.

Предстоящото събитие на 9 ноември 2019 от 16:30 до 20:00 е под надслов  „Следизборно: Гражданското участие в местното управление“. Събитието се организира от Българска общност за либерална демокрация (БОЛД) – една нова инициатива на Български Хелзинкски Комитет (БХК). То ще се проведе в кино „Влайкова“ на ул. “Цар Иван Асен II” №11.

Организирани в четири тематични панела, около 20 представители на демократични граждански движения и организации, както и представители на академичната общност и на органи на местната власт, ще стимулират дискусия за добрите практики и предизвикателства при взаимодействието между граждани и местни власти. Четирите панела ще са по темите: „Еко-социална справедливост“; „Форми на ефективно гражданско участие“; „Овластяване на неравнопоставени групи“ и „Деца и образование“.

Участниците ще бъдат поканени да помогнат да се изработи Обръщение към новоизбраните кметове и общински съветници, които ще бъдат призовани да уважават правото на гражданите на участие в обществения и политическия живот и в управлението.

Желащите да вземат участие е добре да отговорят до 6 ноември.

Димитрина Петрова

Представител на Инициативен Комитет, БОЛД

Програмата може да видите тук

 

Хареса ли Ви статията? Ако да, подкрепете нашата кауза за правозащитна журналистика

Споделете статията:
Avatar

Marginalia

Marginalia е интернет сайт за анализи, коментари и новини в областта на правата на човека. Пространство от съмишленици. И още.