Болниците в Хаити претоварени, жертвите надхвърлят 1297

Болниците в Хаити са препълнени с хиляди ранени хора, след като опустошително земетресение в събота уби най-малко 1297 души, съобщава Ройтерс. Поради опасността от мощна буря властите бързат да осигурят лекари за най-тежко засегнатите области.

Земетресението с магнитуд 7.2 разруши хиляди домове и сгради в карибската страна, която все още се съвзема от тежкото земетресение преди 11 години, както и от скорошното покушение над своя президент.

Най-силно е засегнато югозападно Хаити, особено региона в и около град Ле-Ke. Според Агенцията за гражданска защита на Хаити броят на жертвите от бедствието е достигнал 1297, а болниците, които все още функционират, се борят да се справят с 5700 ранени.

В северозападния град Жереми, друг тежко засегнат район, лекарите лекуват ранените пациенти на носилки под дърветата и на дюшеци до пътя, тъй като в здравните центрове вече няма място. „Имаме сериозен проблем“ заяви пред Ройтерс Джери Чандлър, който е на чело на Агенцията за гражданска защита на Хаити. „Има много важни заведения, които не функционират, а в онези, които работят, има наплив от пациенти“, обобщава той.

Предизвикателството, пред което е изправена страната, е изострено от пандемията от Ковид-19, тежък икономически колапс, засилен от жестоко гангстерско насилие, както и политическа криза, която обхвана нацията след убийството на президента Жовенел Моис на 07 юли.

 

Хареса ли Ви статията? Ако да, подкрепете нашата кауза за правозащитна журналистика

Marginalia

Marginalia е интернет сайт за анализи, коментари и новини в областта на правата на човека. Пространство от съмишленици. И още.