Боно предлага план в три точки за бежанската криза

Боно подкани САЩ и развития свят да се изправят пред бежанската криза. „Тя не е проблем само на Близкия изток и Африка, а на Европа и на Америка. Тя засяга всички нас.”, каза той, цитиран от „Индипендънт“.

Фронтменът на „Ю Ту“, чието истинско име е Пол Хюсън, скоро се върна от хуманитарно посещение в Африка и Близкия изток. Той представи план от три точки за справяне с кризата в „Ню Йорк Таймс“. Предстои му също така да свидетелства пред американския конгрес за „причините и последствията от крайния екстремизъм и ролята на чуждестранната помощ.”

Първото решение на проблема е да се увеличи хуманитарната подкрепа, която в момента се предлага на бежанците от сирийската гражданска война и други регионални кризи от Върховния комисариат за бежанците към ООН, смята Боно. Организацията, твърди той, е „хронично недостатъчно финансирана от същите тези правителства, които очакват тя да се справи с този глобален проблем.”

Той също призова страните, които приютяват бежанците, да не ги смятат „само за бреме, а и за полезна сила”, като им предложат обучение, образование и възможности за работа. „Бежанците искат да работят”, казва той. „Те са били собственици на магазини, учители и музиканти в родината си и искат да се занимават със същото или да придобият нови способности.”

Накрая той призова за по-голяма помощ и подкрепа за най-засегнатите от бежанската криза страни. Музикантът предложи нова версия на Плана Маршал – американската икономическа програма за помощ, която помогна за повторното изграждане на Европа след Втората световна война – за онези държави, чиито институции и гражданско общество са били разрушени от кризата и причините й.

„Ако Нигерия, страна в пъти по-голяма от Сирия, се разцепи заради групировки като „Боко Харам“, ще си мечтаем да сме мислили повече, преди дъжда да завали”, пише певецът. Той е пътувал до няколко бежански лагера в Турция с група американски сенатори републиканци, включително бившата кандидатка от Южна Каролина Линдзи Греъм. Боно описа лагерите като „автопаркове за хора”.

„Надеждата не е загубена в Близкия изток и Северна Африка, все още не, дори там, където се държи на косъм. Но тя става нетърпелива. Ние също”, завършва обръщението си към Конгреса Боно.

Хареса ли Ви статията? Ако да, подкрепете нашата кауза за правозащитна журналистика

Marginalia

Marginalia е интернет сайт за анализи, коментари и новини в областта на правата на човека. Пространство от съмишленици. И още.