Боно предлага план в три точки за бежанската криза

Боно подкани САЩ и развития свят да се изправят пред бежанската криза. „Тя не е проблем само на Близкия изток и Африка, а на Европа и на Америка. Тя засяга всички нас.”, каза той, цитиран от “Индипендънт”.

Фронтменът на “Ю Ту”, чието истинско име е Пол Хюсън, скоро се върна от хуманитарно посещение в Африка и Близкия изток. Той представи план от три точки за справяне с кризата в “Ню Йорк Таймс”. Предстои му също така да свидетелства пред американския конгрес за „причините и последствията от крайния екстремизъм и ролята на чуждестранната помощ.”

Първото решение на проблема е да се увеличи хуманитарната подкрепа, която в момента се предлага на бежанците от сирийската гражданска война и други регионални кризи от Върховния комисариат за бежанците към ООН, смята Боно. Организацията, твърди той, е „хронично недостатъчно финансирана от същите тези правителства, които очакват тя да се справи с този глобален проблем.”

Той също призова страните, които приютяват бежанците, да не ги смятат „само за бреме, а и за полезна сила”, като им предложат обучение, образование и възможности за работа. „Бежанците искат да работят”, казва той. „Те са били собственици на магазини, учители и музиканти в родината си и искат да се занимават със същото или да придобият нови способности.”

Накрая той призова за по-голяма помощ и подкрепа за най-засегнатите от бежанската криза страни. Музикантът предложи нова версия на Плана Маршал – американската икономическа програма за помощ, която помогна за повторното изграждане на Европа след Втората световна война – за онези държави, чиито институции и гражданско общество са били разрушени от кризата и причините й.

„Ако Нигерия, страна в пъти по-голяма от Сирия, се разцепи заради групировки като “Боко Харам”, ще си мечтаем да сме мислили повече, преди дъжда да завали”, пише певецът. Той е пътувал до няколко бежански лагера в Турция с група американски сенатори републиканци, включително бившата кандидатка от Южна Каролина Линдзи Греъм. Боно описа лагерите като „автопаркове за хора”.

„Надеждата не е загубена в Близкия изток и Северна Африка, все още не, дори там, където се държи на косъм. Но тя става нетърпелива. Ние също”, завършва обръщението си към Конгреса Боно.

Avatar

Marginalia

Marginalia е интернет сайт за анализи, коментари и новини в областта на правата на човека. Пространство от съмишленици. И още.