Борис Джонсън разследван заради обидни сравнения

Бившият секретар на външните работи на Великобритания, Борис Джонсън, ще се изправи пред дисциплинарно разследване след поредица оплаквания, че коментарите му за бурките нарушават кодекса на поведение на Консервативната партия, съобщава Гардиън.

Разследването представя първата стъпка от дисциплинарен процес, който може незабавно да доведе до изгонването или временното отстраняване на Джонсън от партията, присъда, която почти сигурно трябва да бъде подписана от Тереза Мей.

Източници на партията твърдят, че са били получени десетки жалби от списваната от Джонсън колонка, след като е била публикувана в понеделник и е важно те да бъдат щателно разгледани. В статията в Дейли Телеграф Джонсън сравнява жените, които носят бурки с „пощенски кутии” и „банкови обирджии”.

Според кодекса на поведение на партията, членове на парламента и други заемащи обществени позиции „не трябва да използват поста си, за да тормозят, злоупотребяват, превръщат в жертви или незаконно да дискриминират другите”, както и „да съблюдават уважението и толерантността”. Оповестено е, че жалбите ще бъдат разгледани „своевременно и конфиденциално”.

Джонсън, който е на почивка, е отказал да се извини за обидните си сравнения, въпреки призивите да го стори от ръководството на Торите. Във вторник е бил помолен да се извини от председателя на партията, Брандън Луис, а Тереза Мей му е препоръчала да внимава какво говори.

По-рано в четвъртък, Саджад Карим, член на парламента от Северозападна Англия, заяви, че консерваторите трябва да изберат между това да бъдат „истинска общонационална сила” или „британско националистическо движение”. Карим добавя, че коментарите на Джонсън са преминали границите на приемлив политически дебат и в резултат на това партията трябва да реши какво бъдеще иска да има.

 

 

 

 

 

 

Хареса ли Ви статията? Ако да, подкрепете нашата кауза за правозащитна журналистика

Marginalia

Marginalia е интернет сайт за анализи, коментари и новини в областта на правата на човека. Пространство от съмишленици. И още.