Саудитска Арабия прекъсна връзките с Иран след бунтове заради екзекуцията на мюсюлмански духовник

Саудитска Арабия прекъсна дипломатическите отношения с Иран вчера. Това стана в отговор на нападението над посолството ѝ в Техеран от страна на ирански протестиращи, съобщава агенция „Ройтерс“. Протестът се случи, след като беше екзекутиран изтъкнат шиитски духовник. Шиитският мюсюлмански лидер предсказа „божествено възмездие” за тази екзекуция.

Силните думи на Техеран бяха подета от иранските съюзници в региона, като лидерът на въоръжената групировка Хизбула, Сайед Хасан Насрала, описа екзекуцията като „кърваво послание”. Моктада ал-Садър, иракски шиитски духовник, призова за гневни протести.

Външният министър на Саудитска Арабия каза на конференция в Рияд, че дипломатическият представител на шиитския Иран е помолен да напусне страната в рамките на 48 часа. Кралството, заяви той, няма да позволи ислямската република да подкопае сигурността му.

Напрежението между революционния, главно шиитски Иран и консервативната сунитска монархия на Саудитска Арабия продължава от години, като двете страни подкрепят опозиционните сили във войни и политически конфликти в Близкия Изток, обикновено по линия на различните вероизповедания.

Но съботната екзекуция на духовник, чиято смърт Иран предупреди, че „ще коства скъпо на Саудитска Арабия” и нахлуването в посолството на кралството в Техеран, засили това съперничество.

Протестиращите срещу екзекуцията на Шейх Нимр ал-Нимр нахлуха в сградата на посолството, изпотрошиха мебелировката и подпалиха сградата, преди да бъдат изгонени от полицията.

Иранският президент Хасан Рухани заклейми екзекуцията като „нечовешка”, но и призова „екстремистите” да бъдат разследвани за нападението над посолството и саудитското консулство в североизточния град Машад, предава държавната медия.

Ръководителят на техеранската полиция каза, че неопределен брой нарушители са били арестувани за замерянето на посолството с бензинови бомби и камъни. Според прокурор са били задържани 40 души.

 „Несправедливо пролятата кръв на този мъченик несъмнено скоро ще има последствия и божественото възмездие ще сполети саудитските политици,” заяви върховният лидер Аятолах Али Хомейни по иранската държавна телевизия.

Иранските революционери обещаха „сурово отмъщение” за саудитската сунитска кралска династия за екзекуцията на Нимр, смятан за терорист от Рияд, но в Иран приеман за герой на правата на маргинализираното шиитско малцинство в Саудитска Арабия.

По-рано обаче саудитският и иранският външни министри обаче заявиха пред Австрия, че нямат интерес от задълбочаване на напрежението помежду им, предаде австрийският министър на външните работи Себастиан Курц.

Хареса ли Ви статията? Ако да, подкрепете нашата кауза за правозащитна журналистика

Marginalia

Marginalia е интернет сайт за анализи, коментари и новини в областта на правата на човека. Пространство от съмишленици. И още.