Бразилия дава убежище на 21 000 венецуелци за един ден

На 05 декември бразилската бежанска агенция (КОНАРЕ) даде убежище на 21 432 венецуелци. Дотогава КОНАРЕ е давала убежище на не повече от 263 души, съобщава Хюман Райтс Уоч. Понастоящем в Бразилия живеят 224 000 венецуелци.

През юни КОНАРЕ заключи, че във Венецуела съществуват „сериозни и мащабни нарушения на човешките права”. Така бе утъпкан пътят за масово признаване на бежанския статут според Картагенската декларация от 1984 г., която осигурява насоки за латиноамериканските правителства по отношение на защитата на бежанци.

КОНАРЕ основа разкритията си през юни на технически доклад от 25 страници за ситуацията във Венецуела. В него 30 пъти се цитират разкритията, направени от ХРУ, като се показват убедителни доказателства за сериозни нарушения на човешките права от венецуелското правителство на Николас Мадуро, включително извънредна употреба на сила срещу журналисти и протестиращи, произволни задържания, малтретиране на задържаните, което в някои случаи стига до мъчения. Също така е регистрирано изкореняване на съдебната независимост в страната. Докладът разчита на разследването на ХРУ и за колапса на венецуелската здравна система и увеличаването на лечимите болести.

Историческото решение на бразилското правителство – сметнато за „крайъгълен камък в защитата на бежанци” от Агенцията за бежанците към ООН – е признание на правата и достойнството, за които толкова много венецуелци в Бразилия са се надявали. През последните три години е разговаряно е с десетки търсещи убежище от Венецуела на бразилската граница. С подобно решение сякаш най-накрая са получили защита, стабилност и увереност да започнат нов живот, от който отчаяно се нуждаят.

КОНАРЕ трябва да вземе бързо решение за случаите на 98 000 други венецуелци, чиито молби за убежище са все още висящи. Други страни в региона трябва да си отбележат и да последват водачеството на Бразилия в осигуряването на правна защита за венецуелските бежанци.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Хареса ли Ви статията? Ако да, подкрепете нашата кауза за правозащитна журналистика

Marginalia

Marginalia е интернет сайт за анализи, коментари и новини в областта на правата на човека. Пространство от съмишленици. И още.