Бразилия е пред тотална катастрофа. Броят на починалите нараства стремително.

След два месеца на строги ограничения все повече хора в Бразилия нарушават стриктните предписания. Особено в кварталите с барове и ресторанти, където хората са свикнали да се веселят, много от тях се отнасят небрежно към мерките. Но в бедните квартали, където вирусът е най-разпространен, хората са истински притеснени.

Кризата удари тежко именно най-бедните. Те просто не могат да си позволят да останат вкъщи, защото трябва да изкарват прехраната си. С над 257 000 заразени и близо 17 000 починали Бразилия вече изпревари Великобритания. Предполага се, че реално броят на жертвите е поне два пъти по-висок от официално обявявания, а заразените – дори до 15 пъти повече.

Но и официалните числа са достатъчно стряскащи: всеки ден биват регистрирани по около 15 000 нови инфекции и над 800 смъртни случая. Кадрите с масови гробове в Манау или Сао Пауло обикалят света.

Във всички публикации по темата като централна фигура присъства президентът Жаир Болсонаро, който, както изглежда, не се трогва особено от това, че много негови сънародници умират в епидемията.

Болсонаро смята вируса за „лек грип“ и обвинява Китай за истерията около пандемията. Той вярва, че Пекин иска да му навреди. Бразилският президент нарочно игнорира предписанията на СЗО и на бразилското здравно министерство за спазване на дистанция и демонстративно се ръкува със своите привърженици, които всяка неделя излизат пред президентския дворец, за да настояват за прекратяване на ограниченията. В по-големите градове на страната неговите привърженици провеждат автомобилни шествия. Техните критики са насочени срещу губернаторите и кметовете на населените места, които държат затворени онези магазини, в които не се продават стоки от първа необходимост.

Болсонаро призова сънародниците си с молитви да прогонят вируса. Подобно на Доналд Тръмп, той също е привърженик на лечението с хлорохин и дори разпореди на военни лаборатории да започнат да произвеждат милиони таблетки от лекарството срещу малария. Дотук няма научни доказателства, че то помага и срещу Ковид-19. Точно обратното дори: лекари допускат, че през последните няколко седмици стотици бразилци са починали в домашни условия след самолечение с хлорохин.

Бразилският президент е решен да отвори почти всички магазини и заведения, за да спаси икономиката на страната. Но той е с вързани ръце, тъй като въпросът за налагането на ограничения или тяхното разхлабване е от компетенциите на местните правителства и кметовете. И понеже в някои региони на страната болниците се препълнени, местните власти предприемат все по-драстични мерки. В някои квартали на Рио де Жанейро беше обявен вечерен час. Същата мярка се  подготвя и за най-многолюдния щат Сао Пауло, който по брой на жертвите вече изпревари Китай.

Страната е заплашена от рецесия, която – по ирония на съдбата – може да спаси Болсонаро, чийто рейтинг пада главоломно напоследък. А това ще му се удаде с лекота, ако успее да прехвърли вината за сегашната катастрофална ситуация в страната върху местните правителства.

източник

 

Хареса ли Ви статията? Ако да, подкрепете нашата кауза за правозащитна журналистика

Marginalia

Marginalia е интернет сайт за анализи, коментари и новини в областта на правата на човека. Пространство от съмишленици. И още.