В навечерието на олимпиадата полицията в Рио убива без съд и присъда

Споделете статията:

Рио де Жанейро не взема достатъчно мерки да спре незаконните екзекуции, извършвани от полицията. Няма напредък в това отношение въпреки обещанието на града да подобри обществената сигурност за олимпийските игри, се казва в доклад на правозащитната организация “Хюман райтс уоч” (ХРУ). Олимпиадата в Рио де Жанейро ще се проведе от 2 до 21 август тази година.

В доклада от 109 страници “Добрите ченгета са уплашени: Цената на неразследваното полицейско насилие в Рио де Жанейро” са докумантирани случаи на незаконни убийства от страна на полицията. Според ХРУ те подкопават амбициозните усилия на държавата да подобри обществената сигурност.

Полицията в Рио е убила повече от 8000 души през изминалото десетилетие, включително 645 през 2015 г. Много от убийствата, извършвани от полицейски служители, по всяка вероятност са резултат от легитимно използване на сила, но множество други са по същество незаконни екзекуции, смятат от ХРУ.

Правозащитната организация е интервюирала повече от 30 полицейски служители в Рио. Сред тях има няколко, които описват опита си с употреба на насилие, довело до смърти, и двама, които признават прякото си участие в извършването на екзекуции. Един от полицаите разказва за операция, в която негов колега е екзекутирал човек, заподозрян, че е член на банда дилъри на наркотици, докато лежи ранен на земята. Друг описва операция, чиято цел е била да се убият членовете на банда, а не да се арестуват.

Полицаите казват, че не биха докладвали престъпленията на колегите си от страх да не убият и тях. “Те не биха помислили и за милисексунда, преди да убият мен или семейството ми”, споделя един от интервюираните.

Служителите на полицията, участвали в незаконни убийства, се опитват да ги прикрият, пише в доклада на ХРУ. Те заплашват оцелелите свидетели, подхвърлят оръжене и дрога на жертвите, местят телата от местопрестъплението и ги закарват в болници, твърдейки, че са се опитвали да ги спасят.

Правозащитниците казват, че са открили достатъчно достоверни доказателства за 64 случая, в които полицията се е опитала да прикрие следите от убийствата си. В тях са загубили живота си 116 души, от които 24 деца.

Според интервюираните, убийствата често пъти са маскирани като резултат от “престрелки”. По официални данни, от 2013 г. до 2015 г. по време на “престрелки” полицията в Рио е убила пет пъти повече хора, отколкото е ранила – противно на това, което би очаквал човек, обръщат внимание от ХРУ. А през 2015 г. полицаите са убили 24,8 души за всеки служител на реда, убит при изпълнение на служебните си задължения. Съотношението е по-голямо и от това в Южна Африка и е надвишава три пъти съотношението между убити от полицията и убити полицаи в САЩ.

Хареса ли Ви статията? Ако да, подкрепете нашата кауза за правозащитна журналистика

Споделете статията:
Avatar

Marginalia

Marginalia е интернет сайт за анализи, коментари и новини в областта на правата на човека. Пространство от съмишленици. И още.