Бразилският президент прощава „от името“ на еврейския народ

Бразилският президент Жаир Болсонаро предизвика завоалирано порицание от Израел по време на визитата си там, след като каза, че нацисткият геноцид над евреите по време на Втората световна война би могъл да бъде простен, съобщава Ройтерс.

Крайнодесният Болсонаро посети Израел в знак на солидарност и след обиколка на мемориала на Холокост Яд Вашем, многозначително повдигна вежди и потвърди, че нацистите са били „левичари”.

При обръщение към група евангелисти Болсонаро каза: „Можем да простим, но не можем да забравим. Така смятам аз. Онези, които забравят миналото си, са обречени да нямат бъдеще.”

Израелският министър председател Нетаняху, който държи на връзките си с Болсонаро, не дава незабавен отговор.

Но президентът Ройвен Ривлин, чиято роля в Израел е предимно церемониална, пише в Туитър: „Нито отделни личности, нито организации, партийни лидери или държавни глави могат да постановяват прошката на еврейския народ. Това не може да бъде постигнато и чрез ничий интерес.”

Яд Вашем каза в отделно изявление: „Никой няма право да решава от името на еврейския народ на кого може да му се прощава и дали ще има прошка за престъпленията на Холокоста.”

 

Хареса ли Ви статията? Ако да, подкрепете нашата кауза за правозащитна журналистика

Marginalia

Marginalia е интернет сайт за анализи, коментари и новини в областта на правата на човека. Пространство от съмишленици. И още.