Журналист от “Гардиън”: в карикатура в полза на Brexit има расизъм

Споделете статията:

Публикуваното в Туитър изображение в подкрепа на Брекзит силно напомня за антисемитизма, прогонен от Европа през 1945 г. Това е позицията на журналиста Андрю Браун, която той изрази в “Гардиън”. Изображението е публикувано в профила на кампанията за напускане на ЕС от Великобритания leave.eu.

Според Браун карикатурата напомня тези от вестниците, давани за четене на военнопленниците през Втората световна война. На нея е изобразен кораб, представляващ ЕС, който се е запътил към водопад, а в обратната посока се вижда спасителна лодка, която избягва опасността, развяла британското знаме. От едната страна на палубата на кораба има две тъмнокожи, брадати фигури, едната размахала ятаган, другата държаща торба с пари. И двете изобразяват мюсюлмани. Единият от тях кара рус арийски младеж, понесъл шведското знаме, да мине по една дъска и да падне във водата, в устата на акула, на която пише „политическа коректност”.

Образите от карикатурата са не просто расистки, а напомнят на особения стил на нацисткия антисемитизъм, популяризиран от вестниците на националсоциалистическия режим, смята Браун. Според него може да изглежда абсурдно да се прави връзка между страха и омразата от мюсюлманите със страха и омразата от евреите, след като в общото съзнание двете групи са обединени само от крайно негативните чувства, която хранят една към друга. Браун предупреждава обаче, че в европейското въображение и двете представляват тъмнокожия архетип: прокрадващ се, покварен и мръсен. И на двете се е вменявало и се вменява, че са обърнали елитите срещу обикновените хора, с което те представляват екзистенциална заплаха срещу цивилизацията.

Онези, които подкрепят излизането на Великобритания от ЕС, подканват поддръжниците си да прибягват към тези два стереотипа, с което се изправят срещу всичко, за което са се борили техните собствени родители след 1945 г., казва журналистът от “Гардиън” в заключение.

Хареса ли Ви статията? Ако да, подкрепете нашата кауза за правозащитна журналистика

Споделете статията:
Avatar
Marginalia

Marginalia е интернет сайт за анализи, коментари и новини в областта на правата на човека. Пространство от съмишленици. И още.