Британски евродепутат: Джамбазки не е ангел

Британският евродепутат Катрин Биърдър протестира срещу решението на Групата на европейските консерватори и реформисти в ЕП да приеме за свой член Ангел Джамбазки. Това стана, след като през май заместник-председателят на ВМРО даде интервю за сайта One Europe.

„Обществеността заслужава обяснение защо консерваторите в европарламента са се съгласили да делят една трибуна с тази разколна и омразна личност, която е толкова далеч от британските ценности на толерантност и състрадание“, каза депутатът от групата на либералите Катрин Биърдър пред британското ЛГБТ издание PinkNews. Тя добави: „Въпреки името си, този човек очевидно не е ангел. Всъщност, като се обединяват с толкова открито расистки и хомофобски политик, торите танцуват с дявола“.

В интервюто пред One Europe Ангел Джамбазки нарече победителя на тазгодишната „Евровизия“ Кончита Вурст „брадато същество“ и „генно модифициран организъм“, а победата ѝ – „много опасна тенденция“ на разрушаване на европейската „ценностна система“. Той се изказа против пътната карта срещу хомофобията, известна като „доклада Луначек“, и еднополовите бракове. Бъдещият евродепутат изрази мнение, че „резолюцията за човешките права на третия пол“ е абсолютно неприемлива и е против човешката природа. „Има мъже и жени в нормалния свят – обобщи той, – всичко друго е перверзна свобода“. Джамбазки не пропусна да повдигне и „циганския въпрос“.

Не съществува резолюция на Европейския парламент за третия пол. В „доклада Луначек“ не се споменава трети пол.

Хареса ли Ви статията? Ако да, подкрепете нашата кауза за правозащитна журналистика

Marginalia

Marginalia е интернет сайт за анализи, коментари и новини в областта на правата на човека. Пространство от съмишленици. И още.