Британски медии: само 7750 паунда глоба за раситския плакат на „Левски“?

Възмущение по повод размера на глобата, наложена на „Левски София“ заради раситки плакат, изразиха редица британски медии вчера. Сред тях са „Гардиън“, „Дейли мейл“ и британският клон на „Ройтерс“.

По време на мача с „Лудогорец“ в края на миналия месец фенове на „Левски“ развяха плакат, на който пишеше „say yes to racism“ („кажете да на расизма“) и е изобразено видоизменено лого на УЕФА с пистолет в центъра и думите „УЕФА“ и „мафия“ около него. Според „Ройтерс“ това е подигравка с антирасистката кампания на УЕФА. Кампанията включва плакати „не на расизма“ и „кажете не на расизма“. Изданието посочва точния размер на глобата (19 000 лева) в британски паунди – 7795,65, и припомня и други случаи на расизъм слово на омразата от страна на феновете на „Левски“ – например плакат по случай рождения ден на Хитлер на мача с Литекс миналата година и расисткото им поведение по време на играта срещу Босна и Херцеговина в Сараево. За последния случай сините са глобени 30 000 евро.

Ройтерс определя случая с плаката „say yes to racism“ като „грозен инцидент“ и твърди, че той е предизвикал възмущение в България.

Миналата седмица „Гардиън“ публикува коментар, озаглавен „Защо УЕФА и България трябва да предприемат действия срещу плаката „say yes to racism“. Коментарът е публикуван преди налагането на глобата от 19 000 лева за „Левски“. В него се казва, че липсата на реакция от страна на Българския футболен съюз и УЕФА води до задълбочаване на проблема.

Според „Гардиън“ това, че ръководството на „Левски“ отказва да говори за инцидента, не само не помага да бъде решен проблемът, а става част от него. Единствената официална реакция е от фенклуба на „Левски“. В нея се казва, че случилото се е „идиотско поведение от страна на няколко маскирани момчета, които не искат да станат част от нашата организация“. В същото време, не се изтъква отговорността на членовете на фенклуба да подпомага полицията по време на мача, за да се гарантира сигурността.

Изданието припомня и други случаи на расистко поведение на български футболни фенове – например антиромските послания на привържениците на „Лудогорец“ в Букурещ, заради които отборът е наказан да затвори сектори от стадиона си.

„За съжаление, такива тежки санкции вече стават част от българския футбол“, се казва в коментара на „Гардиън“.

Расизмът в България не се ограничава само до футбола, твърди британското издание, и дава пример с децата – търсещи убежище, които не бяха допуснати на училище в село Калище.

„Ако е вярно, че футболният мач може да отразява проблемите в едно общество, тогава има дълъг път пред България като нация“, обобщава „Гардиън“.

Хареса ли Ви статията? Ако да, подкрепете нашата кауза за правозащитна журналистика

Marginalia

Marginalia е интернет сайт за анализи, коментари и новини в областта на правата на човека. Пространство от съмишленици. И още.