Британски медии: само 7750 паунда глоба за раситския плакат на “Левски”?

Споделете статията:

Възмущение по повод размера на глобата, наложена на “Левски София” заради раситки плакат, изразиха редица британски медии вчера. Сред тях са “Гардиън”, “Дейли мейл” и британският клон на “Ройтерс”.

По време на мача с “Лудогорец” в края на миналия месец фенове на “Левски” развяха плакат, на който пишеше “say yes to racism” (“кажете да на расизма”) и е изобразено видоизменено лого на УЕФА с пистолет в центъра и думите “УЕФА” и “мафия” около него. Според “Ройтерс” това е подигравка с антирасистката кампания на УЕФА. Кампанията включва плакати “не на расизма” и “кажете не на расизма”. Изданието посочва точния размер на глобата (19 000 лева) в британски паунди – 7795,65, и припомня и други случаи на расизъм слово на омразата от страна на феновете на “Левски” – например плакат по случай рождения ден на Хитлер на мача с Литекс миналата година и расисткото им поведение по време на играта срещу Босна и Херцеговина в Сараево. За последния случай сините са глобени 30 000 евро.

Ройтерс определя случая с плаката “say yes to racism” като “грозен инцидент” и твърди, че той е предизвикал възмущение в България.

Миналата седмица “Гардиън” публикува коментар, озаглавен “Защо УЕФА и България трябва да предприемат действия срещу плаката “say yes to racism”. Коментарът е публикуван преди налагането на глобата от 19 000 лева за “Левски”. В него се казва, че липсата на реакция от страна на Българския футболен съюз и УЕФА води до задълбочаване на проблема.

Според “Гардиън” това, че ръководството на “Левски” отказва да говори за инцидента, не само не помага да бъде решен проблемът, а става част от него. Единствената официална реакция е от фенклуба на “Левски”. В нея се казва, че случилото се е “идиотско поведение от страна на няколко маскирани момчета, които не искат да станат част от нашата организация”. В същото време, не се изтъква отговорността на членовете на фенклуба да подпомага полицията по време на мача, за да се гарантира сигурността.

Изданието припомня и други случаи на расистко поведение на български футболни фенове – например антиромските послания на привържениците на “Лудогорец” в Букурещ, заради които отборът е наказан да затвори сектори от стадиона си.

“За съжаление, такива тежки санкции вече стават част от българския футбол”, се казва в коментара на “Гардиън”.

Расизмът в България не се ограничава само до футбола, твърди британското издание, и дава пример с децата – търсещи убежище, които не бяха допуснати на училище в село Калище.

“Ако е вярно, че футболният мач може да отразява проблемите в едно общество, тогава има дълъг път пред България като нация”, обобщава “Гардиън”.

Хареса ли Ви статията? Ако да, подкрепете нашата кауза за правозащитна журналистика

Споделете статията:
Avatar

Marginalia

Marginalia е интернет сайт за анализи, коментари и новини в областта на правата на човека. Пространство от съмишленици. И още.