Британски всекидневник отбелязва величието на съветски дисидент

 

На 91-годишна възраст почина един от най-известните правозащитници в Русия, видна фигура от дисидентското движение през съветската епоха . „Сергей Ковалев беше съветски дисидент, който жертва научната си кариера и е хвърлен в затвора за осъждане на държавната злоупотреба с правата на човека“, написа в днешния си брой Гардиън.

Британският всекидневник публикува некролога на Ковалев, като разказва ключови подробности от живота на бореца за права на човека, преследван през цялото време от съветския режим.

Некролог на Сергей Ковалев

Ето части от обширната статия:

 

Сам сред съветските дисиденти от годините на Леонид Брежнев, Сергей Ковалев, който почина на 91 г., продължи да играе важна роля в епохите на Михаил Горбачов, Борис Елцин и Владимир Путин, само за да открие, че  с неговата откровена подкрепа за правата на човека той отново се противопоставя на руското правителство.

Ковалев вече беше пожертвал научна кариера в края на 60 -те години на миналия век, за да се изкаже против злоупотребата с правата на човека от съветската държава и беше един от водещите активисти, които бяха затворени при Брежнев. Назначен срещу силната опозиция като председател на комисията по правата на човека на руския парламент през 1990 г. и омбудсман по правата на човека през 1994 г., той беше принуден да подаде оставка след поредица от смели и обвинителни доклади от Чечения през 1995 г. Тих, почти самоуверен човек, той стана герой на вътрешното противопоставяне на геноцидната война.

Ковалев принадлежеше към поколение, което преживя атмосферата на чистките на Сталин в детството и беше на училище по време на лишенията през войната. Той проявява ранно блестящи постижения в биологията, изучава физиология в Московския държавен университет (1951-59) и получава докторска степен (1964) по математическа биология и електрофизиология, предмети от голямо значение в изследванията на сърцето. Той продължи да преподава там, публикувайки повече от 60 научни и медицински статии.

През 1969 г. Сергей Ковалев напуска университетския си пост и става основател на Инициативната група на Андрей Сахаров за защита на правата на човека. В това си качество и следвайки примера на Сахаров, той разгледа целия контекст на правата на личността, не на последно място от правна гледна точка. Въпреки че имаше само няколкостотин дисиденти, тяхната морална позиция помогна за смъртта на комунизма.

Дисидентът продължава да следи ситуацията, след като Путин пое властта в края на века.  Достъпът му до контролирани от държавата или олигарси медии е затруднен. Опитът му през 2002 г. да започне обществено разследване на атентатите в Москва в апартаменти през 1999 г., което увеличи напрежението в началото на Втората чеченска война, се провали, когато двама от неговите участници очевидно бяха убити.

През 2009 г. Сертей Ковалев и две структури от организацията „Мемориал“ бяха наградени с награда „Сахаров“ на Европейския парламент за свобода на мисълта, а пет години по-късно той разкритикува анексирането на Крим от Русия.

със значителни съкращения

източник

 

 

Хареса ли Ви статията? Ако да, подкрепете нашата кауза за правозащитна журналистика

Marginalia

Marginalia е интернет сайт за анализи, коментари и новини в областта на правата на човека. Пространство от съмишленици. И още.