Брюксел: Мерките срещу вируса трябва да отговарят на изискванията за човешките права

Споделете статията:

 

Всяка извънредна мярка за преодоляване за епидемията от COVID-19 трябва да бъде съобразена с европейските и международните задължения, поети от държавите по отношение на правата на човека, трябва да бъде съразмерна и необходима.

Мнението на Европейската комисия е известно – демокрацията не може да работи без честни и независими медии. Във време на криза е още по-важно журналистите да могат да вършат спокойно работата си именно за да се пресича дезинформацията и европейците да имат достъп до съществената информация, добави говорителят.

Всички извънредни мерки трябва да бъдат временни, в съответствие с кризата. Държавите имат правомощието да предприемат мерките, необходими за опазване на здравето и обществения ред.

Според законопроект, внесен в парламента от министъра на правосъдието Юдит Варга, унгарското правителство ще поиска извънредното положение в страната да се удължи за неопределен срок. Текстът предвижда и 5 години затвор за хората, които пречат на мерките против разпространението на коронавируса, както и за тези, разпространяващи лъжлива информация.

Премиерът Виктор Орбан, който е на власт от 2010 г., вече затвори границите за чужденци и ограничи работното време на магазините и ресторантите. Извънредното положение бе обявено на 11 март за период от 15 дни.

Предложеният сега текст позволява на правителството да управлява чрез специални укази, дори ако парламентът не проведе следваща сесия през 2020 г. Опозицията предупреди, че иска всички партии да се включат в дебатите в понеделник още преди сесията да започне.

източник

Хареса ли Ви статията? Ако да, подкрепете нашата кауза за правозащитна журналистика

Споделете статията:

Marginalia

Marginalia е интернет сайт за анализи, коментари и новини в областта на правата на човека. Пространство от съмишленици. И още.