Брюксел ни казва ясно: или ще се променим, или няма да има пари за нас

Споделете статията:

Втори ден без сделка в Брюксел, съобщава БНР. Основните разногласия остават за съотношението безвъзмездни средства/заеми в плана, както и механизма за върховенството на закона, по който ще се отпускат средствата. В дебатите основно са засегнати два основни спорни въпроса – управлението на Фонда за възстановяване от коронавируса и баланса между грантовете и заемите в него.

Най-сложен остава въпросът с механизма за върховенството на закона, с който ще бъде обвързано отпускането на средствата. Наблюдатели отбелязват, че този въпрос изобщо не е решен.

Специалният Европейски съвет ще продължи и днес вместо планираните първоначално два дни. Разговорите ще бъдат подновени по обяд, след като бяха прекъснати след 13-часов маратон вчера – виж тук.

По повод новините от срещата на върха в Брюксел ”Ню Йорк Таймс”публикува снимка с актуално за България послание. „Страните-членки от Запада искат Унгария, Полша и други източноевропейски страни да се придържат към екологичните цели, да престанат да нарушават върховенството на закона и да спрат атаките срещу имигрантите и малцинствените групи, сред които евреите и L.G.B.T. хората, ако искат да получат финансови средства от Европейския съюз“, гласи текста.

 

Коментатори реагираха в социалните мрежи на текста под снимката на авторитетния американски вестник. “Брюксел” ни казва ясно: или ще се променим, или няма да има пари за нас“, написа Вени Марковски от Интернет общество – България.

Промяната е основно свързана с ценностите, които в Западна Европа са изграждани от десетилетия, а у нас в последните 30 години така и не бяха добре установени. Успешната кампания срещу истинските европейски ценности като Истанбулската конвенция, окрили привържениците на евразийското “развитие” на България и ги накара да са още по-активни в борбата им срещу малцинствените групи, срещу ваксините, срещу по-доброто бъдеще на децата ни.

Хареса ли Ви статията? Ако да, подкрепете нашата кауза за правозащитна журналистика

Споделете статията:

Marginalia

Marginalia е интернет сайт за анализи, коментари и новини в областта на правата на човека. Пространство от съмишленици. И още.