Брюкселчани ще изберат ново име на тунела кръстен на Леополд Втори, извършвал е геноцид в Северна Африка

 

Това е заглавието на VRT – нидерландско езичната белгийска телевизия. През последните години в Белгия настъпи промяна в отношението към спорната фигура на крал Леополд Втори. Той е владетел на Белгия от 1865г. до смъртта си през 1908 г. През  1885 г. Леополд Втори придобива като частно владение територията на т.нар. „Свободна държава Конго”. В периода до анексирането и от Кралство Белгия през 1908 г. в тази фактически частна колония се извъшват  масови убийства над местното население. По приблизителни преценки жертвите  за този период варират между 10 и 25 милиона жени, деца и мъже.

От 1-ви февруари, жителите на Брюксел ще могат да гласуват за промяна името на дългият около 2,5 км  автомобилен  тунел в белгийската столица. В списъка на възможностите срещаме имената на: Семира Адаму – бежанка от Нигерия, която по-време на депортацията й през 1998-ма г. , бе задушена с възглавница от белгийската полиция;  Симон Вей , Мари Кюри, Роза Паркс, Исала Ван Дист и др.  Не е случайност, че новото име ще бъде на жена, едва 6,1 % от брюкселските улици, носят имена на известни жени.

 

Сред инициаторите на промяната са органицациите „Ръка за ръка срещу расизма” и „Колектив за колониална памет и борба срещу дискриминацията”.

Информацията изготви Любен Ханджиев

Хареса ли Ви статията? Ако да, подкрепете нашата кауза за правозащитна журналистика

Marginalia

Marginalia е интернет сайт за анализи, коментари и новини в областта на правата на човека. Пространство от съмишленици. И още.