Директор на еврейски център: възход на неофашизма в Хърватия

Ситуацията с неофашизма в Хърватия е силно обезпокоителна. Това каза Ефраим Цуроф, директор на базирания в Йерусалим център „Симон Визентал“, цитиран от водещия белградски сайт b92.net.

Цуроф многократно предупреждава за засилването на неофашизма в страната и изразява песимистичната си преценка, че ситуацията няма да се промени, освен ако няма „истинско държавно лидерство в страната”. Той отбелязва, че хърватският президент Колинда Грабар-Китарович се е снимала при посещението си в Канада увита със знамето на Усташа, без да е ясно „какво друго може да се очаква.”

Режимът на Усташа беше на власт по време на съюзническите отношения на Независимата Хърватска Държава с нацистите, продължили между 1941 и 1945 г., и включваше управление на лагери на смъртта за сърби, евреи и роми, включително в Ясеновац.

„Такова послание се изпраща на хърватския народ. Може да се заключи, че тя [Китарович] или изпитва носталгия към Усташа, или е неподходящият човек за поста, който заема”, каза Цуроф по Радио Свободна Европа. Той смята, че след като Хърватия е член на ЕС, „някой трябва да обясни какво се случва в тази страна, защото то е наистина неприемливо. В страната няма желание и за разследване на мемориалната плоча в Ясеновац, която представлява поздрава на Усташа, „Готови за дома”, смята той. Според него това е обида за всички, които са загубили членове на семействата си в Ясеновац, Ядовно или други концентрационни лагери на Усташа в Хърватия, а също и за изпратените от този режим в Аушвиц. Цуроф напомня, че не бива да се забравя, че режимът на Усташа е един от най-кървавите в Източна Европа по време на Втората световна война.

Хареса ли Ви статията? Ако да, подкрепете нашата кауза за правозащитна журналистика

Marginalia

Marginalia е интернет сайт за анализи, коментари и новини в областта на правата на човека. Пространство от съмишленици. И още.