Бунтовниците се оттеглят от Алепо

Споделете статията:

Вчера бунтовническата съпротива в сирийския град Алепо беше победена след години на бойни действия и месеци на тежка обсада и бомбардировки. Кулминация на боевете беше колапсът на защитническите сили, след като ислямистките бунтовници се съгласиха да се оттеглят, съобщи Ройтерс.

Представители на бунтовниците съобщиха, че военните действия ще спрат до вторник вечерта и въстаниците и цивилните, които бяха блокирани в малката територия на Алепо, ще напуснат града към области на запад в провинцията, намиращи се под контрола на опозицията.

Новините за споразумението, потвърдени от руския пратеник в ООН, дойдоха, след като организацията изрази дълбоката си загриженост, породена от докладите, които е получила за сирийските войници и съюзническите иракски бойци, които произволно са застреляли 82-ма души в източните райони на Алепо. Те са обвинени в извършването на масово убийство.

„Последната ми информация е, че има споразумение бойците да напуснат града”, съобщи пред медиите руският посланик в ООН Витали Чуркин. Може да се случи „за часове, може би”, каза той.

Предаването или оттеглянето на бунтовниците от Алепо ще означава край на бунтовническките действия в града, който е най-големият в Сирия преди започването на войната, предхождана от масовите протести през 2011 г.

След потушаването на съпротивата в Алепо военната коалиция на сирийския президент, руските въздушни сили и подкрепяните от Иран милиции, ще са осигурили победа на Башар ал-Асад.

Но докато бунтовниците, включително подпомаганите от САЩ, Турция и Заливните монархии, както и джихадистките групировки, които не са подкрепяни от Запада, не бъдат напълно Алепо в Алепо, войната съвсем няма да е приключила. Победата над съпротивата срещу Асад обаче няма да означава безопасност за критиците на режима му, а има много групи, които не одобряват режима му, без да са ислямистки.

„Смазването на Алепо, неизмеримо ужасяващият дан върху неговите жители, кръвопролитието, произволното клане на мъже, жени и деца, разрушението, въобще не ни доближават до края на този жесток конфликт,” каза в изявлението си върховният комисар на ООН за човешки права Зейд Ра’ад Хюсейн.

Разследване на българската журналистка Диляна Гайтанджиева установи, че една от основните ислямистки групировки, биещи се в Алепо, използва българско оръжие, предаде „Нова телевизия“.

Хареса ли Ви статията? Ако да, подкрепете нашата кауза за правозащитна журналистика

Споделете статията:
Avatar

Marginalia

Marginalia е интернет сайт за анализи, коментари и новини в областта на правата на човека. Пространство от съмишленици. И още.