Бяла черква: Конфликтът с 4 ромски семейства не е етнически

Жители на Бяла черква направиха подписка за изселване на четири ромски семейства от града. Жандармерия се опитва да успокои растящото от няколко дни напрежение в града.  Поводът е сбиване на младежи от българската и от ромската общност в местно заведение на 9 август. Членове на ромските семейства пребили младеж, един от тях извадил газов пистолет в дискотеката.

Ромските семейства, срещу които е направена подписката, са пришълци. Дошли от друго село, откъдето били изгонени, защото се замесвали непрекъснато в скандали.

В медиите се заговори за „етнически конфликт” в Бяла черква и за „повторение на случая в Катуница”. Участниците в подписката обаче заявяват, че протестът им не е етнически мотивиран, тъй като ромите тормозели и други роми. Ромската неправителствена организация „Амалипе”, базирана в близкия град Велико Търново, е провела собствено разследване и също заявява, че не става дума за етнически конфликт.

Според „Амалипе” напрежението е между жителите на Бяла черква от всички етноси и заселилите се преди 3 години семейства от Павликени и село Върбовка. „Местните жители се оплакват от системни случаи на тормоз, побоища и кражби, като за последните 2 месеца са подадени 7 жалби в полицията, като оплакванията са насочени срещу хора от тези семейства”, се казва в становището на ромската организация. Намесата на местния модератор на Център „Амалипе“ Венелин Илиев и на кмета на града Албена Тодорова предотвратила саморазправа с агресивните семейства.

За да се постигне мир в града и да спрат престъпните деяния, извършани от тези четири семейства, с посредничеството на „Амалипе” в събота е бил организиран мълчалив протест. Чрез него жителите искали да „подтикнат институциите – полиция и прокуратура,  да вземат неотложни мерки”.

В заключение от „Амалипе“ заявяват, че „случващото се не бива да се интерпретира като конфликт между роми и българи, между рудари и калдараши или по какъвто и да е подобен начин: в инициираната подписка са се подписали представители на всички етноси и групи, живеещи в Бяла черква”. Според „Амалипе“ вероятност от повторение на събитията в Катуница няма, но случилото се е пример как активната гражданска позиция на местната общност,  придържаща се към демократични и ненасилствени методи за разрешаване на конфликти, може да накара отговорните институции да реагират по спешност.

Хареса ли Ви статията? Ако да, подкрепете нашата кауза за правозащитна журналистика

Marginalia

Marginalia е интернет сайт за анализи, коментари и новини в областта на правата на човека. Пространство от съмишленици. И още.