Чечения: Арестуван е по нелепо обвинение шефа на отделението на „Мемориал“ в Грозни

Споделете статията:

Сътрудници на правоохранителните служби са арестували ръководителя на представителството на руската правозащитната организация „Мемориал“ в столицата на Чечения Грозни Оюб Титиев, съобщава сайтът на Радио Би Би Си. От полицията казват, че в колата му е намерено вещество, което прилича на наркотик, продължава с информацията си радиото и добавя, че колегите на Титиев считат случилото се за провокация на чеченските спецслужби.

Според данни на Би Би Си, предоставени от члена Съвета на „Мемориал“ Олег Орлов, на 10 януари Титиев, който е на 60 години, отишъл на работа от близкото до Грозни село Курчалай, но така и не стигнал до офиса си.

Познат на Титиев, с когото той е трябвало да се срещне по пътя към работното си място, в село Майртуп, заявява, че е видял как правозащитникът е бил задържан от сътрудници на транспортната полиция и това е станало около 11:00 ч.

По-късно Орлов, позовавайки се на адвоката на Титев, съобщава на Би би Си, че срещу правозащитника е възбудено наказателно преследване по члена от НК на Русия, който предвижда наказание за придобиване, съхраняване и превоз на наркотици.

От главното управление на МВР в Чечения заявяват, че в колата „Лада“, която е шофирал Титиев, при изпълнение на „профилактични мероприятия“ е намерен пакет с вещество със „специфичен мирис на марихуана“.

При това от полицията не потвърждават информацията за образуване на наказателно дело срещу този човек. От там казват, че Титиев е пратен на медицински преглед. По-рано властите няколко часа не са потвърждавали новината, че той е арестуван и се намира под стража в полицията.

В заявление на „Мемориал“ по този повод се казва: „Ръководителят на представителството ни в Грозни е арестуван и се намира под стража в полицейския участък на Курчалоевския район. От Грозни към този полицейски участък се отправи адвокат, за да окаже юридическа помощ на задържания. Но в полицията му заявяват, че такъв арестуван няма и адвокатът не е пуснат да влезе в помещенията за задържане.“

Членката на Съвета по правата на човека при президента на Чечения Хеда Саратова  пред Би Би Си потвърждава, че Титиев се намира в този полицейски участък. Тя казва, че е отишла там, за да разбере какво се е случило.

Познатият на Титиев, с когото той е трябвало да се срещне, казва, че видял пет-шест души полицаи от пътната полиция, които „щателно изследвали“ автомобила на Титиев, като са измъкнали дори запасната гума от багажника.

Колегите на ръководителя на представителството на „Мемориал“  в Чечения смятат, че случилото се е провокация. „Титиев ще е третият активист в Чечения, когото обвиняват в злоупотреба с наркотици през последните години“, пише в „Туитър“ сътрудничката на „Мемориал“ Екатерина Сокирянская. Според нея по-правдоподобно би изглеждало да обвинят Титиев в смъртта на Наполеон. Защото човекът е на 60 г.,  вярващ мюсюлманин е, който не пропуска молитва, а всяка вечер тренира в спортна зала,

След съобщението за ареста на Титиев ръководството на „Мемориал“ се е обърнало за помощ към пълномощника по правата на човека в Русия Татяна Москалкова и към ръководителя на президентския съвет по човешките права на Русия Михаил Федотов.

Би Би Си припомня, че това не е първият случай на удар на чеченските служби за сигурност срещу отделението на „Мемориал“ Там. Припомнят се и други случаи, най-ужасният и най-скандалният от които е убийството на Татяна Естемирова на 15 юли 2009 г., както и нападението срещу офиса на организацията в Грозни през януари 2015 г.

Хареса ли Ви статията? Ако да, подкрепете нашата кауза за правозащитна журналистика

Споделете статията:
Avatar

Marginalia

Marginalia е интернет сайт за анализи, коментари и новини в областта на правата на човека. Пространство от съмишленици. И още.