Чечения: На арестувания активист Титиев отказват медицинска помощ, световни правозащитни организации протестират

Арестуваният  по нелепо обвинение – че е пренасял в автомобила си наркотици – ръководител на клона на руската правозащитна организация „Мемориал“ в столицата на Чечения Грозни (за ареста му съобщихме на 11януари)  Оюб Титиев не може да получава медицинска помощ, защото полицаите от участъка в град Шали, където го държат, не позволяват на лекари да го посещават, а в него медицинско лице няма, съобщава на сайта си Радио „Свобода“. Полицаите твърдят, че не могат да пуснат медици при арестувания, защото за целта трябва разпореждане на следователя по неговото дело, а такова няма.

На 14 януари  стана известно, че семейството на Титиев е било принудено да напусне територията  на Чечения, поради заплахите, които е получавало.

Ръководителят на клона на „Мемориал“ в столицата на Чечения е арестуван на 9 януари. Ден по-късно полицията изгонва от жилището им семейството му. Тя е търсила сина на правозащитника, както и брат му и е заплашвала с „големи неприятности“ роднините му. Същия ден Титиев получава обвинение за съхраняване на наркотици. Полицията твърди, че пакет, съдържащ дрога, е бил намерен при обиск на автомобила му.

На 11 януари съдът арестува за два месеца Оюб Титиев.

Адвокатът му Пьотр Заикин съобщава, че полицията в Чечения упорито настоява арестуваният да „направи признания“ с цел „да облекчи положението си“. Съобщава се също за заплахи по адрес на роднините му.

Според информация на сайта „Кавказкий узел“ също на 11 януари няколко големи и известни международни правозащитни организации като Норвежкия хелзинкски комитет, двете най-големи организации за защита на правата на  човека в света – Хюман райтс уоч и Амнести интернешънъл, Международната федерация по правата на човека (FIDH) и Световната организация за предотвратяване на изтезанията издават съвместна декларация. В нея те изискват от Русия (Чечения е част от Руската федерация) да освободи Титиев.

Хареса ли Ви статията? Ако да, подкрепете нашата кауза за правозащитна журналистика

Marginalia

Marginalia е интернет сайт за анализи, коментари и новини в областта на правата на човека. Пространство от съмишленици. И още.