Чечня: Зачестяват случаите на побои над правозащитници

Споделете статията:

В столицата на Чечня Грозни е извършено нападение над председателя на правозащитната организация „Комитет за предотвратяване на мъченията“ Игор Каляпин. Това съобщава Би Би Си, като се позова на съобщение на Дмитрий Утукин, представител комитета, направено във Фейсбук.

Нападателите са се нахвърлили върху Каляпин пред входа на хотел „Грозни Сити“, който се намира в самия център на столицата на Чечня.

Председателят на организацията е пребит и замерян с яйца, съобщава Утукин. „А преди това го изгониха от хотела, това направи един администратор с помощта на въоръжени полицаи“, пише той в съобщението си, разпространено в социалните мрежи.

„Нищо не знам за нападение над Каляпин. Той сам се изнесе от хотела, това беше собственото му желание“, разказва пред изданието „Медиазона“ човек който се представи за администратор на хотела.

На страницата на Комитета за предотвратяване на изтезанията във „Фейсбук“ се съобщава, че Каляпин е отведен в полицейското управление в Грозни.

В сряда вечерта той е трябвало да се срещне с журналисти и правозащитници, които са пристигнали за да отразяват съдебния процес срещу украинците Станислав Клиха и Николай Карпюк, съобщава Би Би Си, като цитира радио „Свобода“. Нападението пред хотела е станало пред очите на хората, дошли за срещата.

По-рано Каляпин каза в интервю пред Би Би Си, че да се работи става все по-трудно и по-сложно. „Разбираемо е, че всички, които често ни нападат, са хора, верни на властите в Чечня. Въпреки това ние успяхме да защитим нашите юристи и работата им през последната година. Не се съмнявам, че ще намерим начин да го правим и по-нататък“, сподели той.

В последно време зачестиха случаите на нападения над правозащитници в този регион.
На 9 март въоръжени хора нападнаха офиса на „Комитета за предотвратяване на мъченията“ в ингушетския град Карабулак. Те бяха с маски на лицата и не могат да бъдат идентифицирани.
Според свидетели тогава в сградата, където се намира комитетът, нахлули около 15 души. Двама от тях са влезли в офиса, като са разбили един от прозорците му.

Малко преди става известно, че неизвестни са нападнали на границата на Ингушетия и Чечня микробус с правозащитници. Нападателите заставиха хората да излязат от микробуса, пребиха ги, а някои са и ограбени. Микробусът с всички вещи вътре е изгорен.

Хареса ли Ви статията? Ако да, подкрепете нашата кауза за правозащитна журналистика

Споделете статията:
Avatar

Marginalia

Marginalia е интернет сайт за анализи, коментари и новини в областта на правата на човека. Пространство от съмишленици. И още.