Чехите празнуват 30-годишнината от Нежната революция с музика и шествия

В неделя чехите честваха 30-годишнината от Кадифената революция, като се стекоха в центъра на Прага за концерти и речи, с които да отбележат края на комунистическия режим, съобщава Ройтерс.

Празненствата се осъществиха ден след като четвърт милион чехи протестираха срещу министър председателя Андрей Бабиш и президента Милош Земан заради тревогата, че двойката отслабва демокрацията в близо 11 милионната нация.

Двамата политически лидери не се изявиха кой знае как по време на събитията, въпреки че Бабиш направи ранно утринно посещение на мемориала, където полицията е била протестиращи студенти през 1989 – потушаване на изразяването на несъгласие, което предизвика по-големи митинги срещу тоталитарния режим.

Бабиш избра мирен тон след краткото посещение, когато дузина протестиращи конфронтираха бизнесмена милиардер: „Както знаете, аз съм бил член на комунистическата партия и не се гордея с това”, бяха думите от речта, която държа по-късно в Националния музей.

„И благодарение на онези от вас, които изразяват мнението си и се грижат за това в каква страна живеят, макар и да е възможно позициите ни да се различават – а те се различават – можем да подкрепяме свободно различни политически гледни точки.”

Събитията от неделя бяха по-скоро празник за чехите заради необичайно топлото време, което накара множество семейства да излязат навън, а други да си пийват бира, докато слушат концерти и речи.

В града бе направена възстановка на студентското шествие и благодарение на него хората чуха спомените на дисидентите, участвали в протестите, които по мирен начин сложиха край на комунистическото управление в Чехия дни преди падането на Берлинската стена и поставянето начело на държавата поета дисидент, Вацлав Хавел.

 

Хареса ли Ви статията? Ако да, подкрепете нашата кауза за правозащитна журналистика

Marginalia

Marginalia е интернет сайт за анализи, коментари и новини в областта на правата на човека. Пространство от съмишленици. И още.