Чехия: хиляди граждани искат оставката на депутат комунист

Споделете статията:

Хиляди граждани в цялата Чешка република демонстрираха вечерта на 5 март срещу назначаването на депутата от Комунистическата партия на Чехия Зденек Ондрачек на поста ръководител на парламентарната комисия за контрол върху Генералната дирекция на силите за сигурност, съобщава сайтът на Радио Свобода.

Тази комисия се занимава с жалби срещу престъпления, извършвани от полицията, митническите служби и надзирателите в затворите. Тя има право да провежда изслушвания и разследвания.

Масовото възмущение срещу назначаването на този народен представител за шеф именно на тази парламентарна комисия предизвика масово възмущение, съобщава Радио Свобода. То е предизвикано от факта, че през януари 1989 г. той, в качеството си на сътрудник на милицията на комунистическия режим, властващ по това време в бивша Чехословакия, е участвал в жестокото разгонване на демонстрантите, излезли на Вацлавския площад в Прага, за да почетат паметта на Ян Палах. Палах е  чешки младеж, който през януари 1969 г. се самозапали в знак на протест срещу нахлуването на войски на бившия Варшавски договор в тогавашна Чехословакия с цел да прекратят т.нар. Пражка пролет. Протестите от зимата на 1989 г. предшестваха „нежната революция“ от ноември 1989 г., която сложи края на комунистическия режим в бивша Чехословакия. По време на тези зимни протести например беше арестуван, а след това осъден на девет месеца затвор Вацлав Хавел, който след падането на режима стана първият президент на Чехословакия.

В памет на тези януарски демонстрации хилядното множество, събрало се в центъра на Прага, звъняха с помощта на ключовете си, както правеха демонстрантите в дните на „нежната революция“.

Премиерът на Чехия Андрей Бабиш заяви, че ще се стреми Ондрачик да бъде освободен от длъжност въпреки, че парламентарното гласуване на 2 март, което го избра на длъжността ръководител на парламентарната комисия за надзор върху Генералната дирекция на силите за сигурност вече  е минало. Избирането му на тази длъжност е свързано с решението на чешките комунисти да подкрепят законодателните предложения на партията АNO, която победи на последните парламентарни избори, но не успя да получи мнозинство в Националното събрание. Комунистическата партия на Чехия смята за принципно важно с оглед на поддръжката на ANO назначаването на този народен представител за шеф на тази парламентарна комисия, но решението за по-нататъшно сътрудничество ще бъде взето след преговори.

Хареса ли Ви статията? Ако да, подкрепете нашата кауза за правозащитна журналистика

Споделете статията:
Avatar

Marginalia

Marginalia е интернет сайт за анализи, коментари и новини в областта на правата на човека. Пространство от съмишленици. И още.