„Чернобил“ спечели три награди „Еми“, или колко е важна истината и опасността от лъжата

Сериалът „Чернобил“, разказващ за аварията в едноименната атомна електроцентрала през 1986 г., спечели престижните награди „Еми“ в три категории, предаде БНР. Петсерийният драматичен сериал получи наградите в престижните категории за най-добър мини-сериал, за режисура на минисериал и за сценарий.

До раздаването снощи на  наградите мини-сериалът бе с най-висок рейтинг в историята. Той надмина “Игра на тронове”. Продукцията ни връща 33 години назад,  когато един от реакторите на съветската атомна електроцентрала експлодира и в атмосферата са изхвърлени силно радиоактивни частици, които облъчват почти цяла Европа.

Авторите на сериала припомниха една позабравена версия за разпада на комунизма: аварията в Чернобил. Тя показа, че системата е дълбоко неадекватна и вече застрашава не само себе си, но и света.

Самата авария дава идея за основния проблем в тази система: информацията. Причините за нея са много – от недомислица в технологията до човешка грешка. Въпросът е, че обществото е така устроено, че деецът А не може да вдигне телефона и да съобщи на дееца Б: имаме такъв и такъв проблем. Намесват се идеологически ритуали, изпълнение на планове, западният империализъм, та дори самият Ленин. Резултатът е престъпната първомайска манифестация, когато хиляди граждани в Киев, Минск, та чак в София получиха високи дози на облъчване.

кадър от филма “Чернобил”

Сценаристът Крейг Мейзин заяви в речта си при получаването на наградата, че сериалът показва колко е важна истината и опасността от лъжата.

 

Хареса ли Ви статията? Ако да, подкрепете нашата кауза за правозащитна журналистика

Marginalia

Marginalia е интернет сайт за анализи, коментари и новини в областта на правата на човека. Пространство от съмишленици. И още.