Чешка версия на случая с Джордж Флойд. Ром умира, след като полицай го задушава

Видеозаписи  на полицейска намеса срещу млад ромски мъж  в Теплице, Чехия, който по-късно почина в линейката, извикана на място, масово се споделят чрез социалните медии. Членовете на ромската общност сравняват смъртта му със смъртта на Джордж Флойд, чернокожият човек, убит от полицията в САЩ миналата година.

Един от полицаите държи няколко минути  крака си на врата на ромския мъж. По-късно младежът почина в линейката, извикана на място от полицията.

Полицията твърди, че тяхната намеса не е причина за смъртта, а че наркотиците, които по думите й, е използвал ромският мъж, са причина за смъртта. Михал Мико, директор на организацията Romanonet, публикува онлайн, че това, което показва видеото, е „истински връх на бруталността“. Михал Мижигар, ромски студент по история и ромски изследвания, спечелил наградата за лидерство в Централна Европа в Аспен през 2019 г. от Института в Аспен, Централна Европа, коментира, че кадрите показват „Ромският флойд днес в Теплице!“ Припомняйки нападението срещу ромски деца в летен лагер, управляван от ромската музикантка Ида Келарова, и смъртта на ромски мъж в полицейския арест в пицария в Жатец, той добави: „Чувствам се истински безсилен и тъжен. Това не е първият случай . “

Кадрите, циркулиращи в социалните мрежи, показват полицейската акция, в които се вижда как един полицаи държи крака си  върху врата на задържания мъж в продължение на няколко минути. Друг полицаи помага да се сложат белезниците на мъжа, който крещи. Няколко роми, които са странични наблюдатели, се чуват в кадрите как коментират случващото се. „Задушават го“, крещи женски глас. „Това е тяхната работа“, казва мъж, защитавайки полицейската намеса.

„Стойте долу, не ставайте“, съветва друг ромски мъж. Според говорителя на аварийно-спасителните служби в Ústecký Регион Прокоп Воленик се съобщава за сбиване между двама наркомани, които по това време са били под въздействието на наркотици. „Когато полицейският патрул пристигна на мястото, единият от мъжете избяга, докато другият беше заловен от служителите, които му сложиха белезници“, каза говорителят на полицията Вероника Хишплерова пред таблоида Blesk.cz. Служители са извикали линейка, тъй като арестуваният е бил под въздействието на наркотици. „Тогава той почина в това състояние“, каза говорителят на полицията, отхвърляйки идеята, че намесата на полицията е причинила смъртта на мъжа. Според бившия британски полицай Петр Торак, MBE, ромски емигрант от Чешката република, макар че е твърде рано да се правят заключения, ситуацията наистина му напомня за смъртта на Джордж Флойд.

„От видеозаписите става ясно, че още един човек е починал вследствие на полицейска намеса. Това чешката версия на случая на Флойд ли е? Ще следя внимателно разследването и се надявам, че ако се установи, че полицаите са виновни , чешката правна система и цялото общество ще осъдят тази полицейска жестокост и ще държат служителите отговорни „, каза Торак.

Членът на ромската общност Емил Ворач, директор на организацията Khamoro, призова за протести срещу полицейската жестокост в отговор на този инцидент. „Никой, дори полицейските звена, няма право да се намесва с несъразмерна сила, която кара човек да загуби живота си скоро след това, дори човек, който може да е пристрастен към наркотици или има други негативни тенденции. Как да бъдете сигурни, че полицейските части ще бъдат професионални и пропорционални при намесата си? “ пита той, призовавайки всички, които се притесняват от такава жестокост, да предприемат действия: „Нека най-накрая да вдигнем глави и да обединим усилията си, поне в тези ситуации“.

 

 

 

 

източник

Хареса ли Ви статията? Ако да, подкрепете нашата кауза за правозащитна журналистика

Marginalia

Marginalia е интернет сайт за анализи, коментари и новини в областта на правата на човека. Пространство от съмишленици. И още.