Чешки закон за транс-сексуална стерилизация нарушава правото на здравеопазване

Политика на Чешката република, която насила кара транс-сексуални да се подлагат на операции за стерилизация, за да си променят пола по законен начин, нарушава правото на здравеопазване според Европейския комитет на социалните права, съобщава Хюман Райтс Уоч.

Транс-сексуалните хора, чиито документи не отразяват тяхната полова идентичност, ежедневно откриват, че животът им е пълен с възможно насилие и унижение, винаги когато личните им документи и външен вид бъдат внимателно проверявани и обследвани.

Неправителствените организации ИЛГА-Европа и Транс-сексуална Европа твърдят, че изискванията на Чешката република за законово полово признание нарушава Европейската социална харта, споразумение на Съвета на Европа, фокусирано върху социалните и икономическите права. По-рано този месец комитетът, който оценява спазването му от страна на правителството, установи, че Чешката република е в нарушение на Член 11, за „правото на защита на здравето.”

Настоящият чешки закон означава, че „ за да се признае полът им, някои транс-сексуални хора в Чешката република може би ще бъдат насила накарани да се подложат на медицинска стерилизация, сериозна и завинаги променяща живота интервенция, с рискове от странични ефекти и усложнения, която не се налага по медицински причини,” заявява комитетът.

Има ясни стандарти как да се постъпи по по-правилен начин.

Държавите по света се приближават към политики за признаване на пола основани на личното самоопределение, а не на експертизата на някой лекар, съдия или друг авторитет. Закон в Малта от 2015 г., свързан със случай разгледан от Европейския съд за правата на човека, постановява, че транс-сексуалните могат законно да определят собствения си пол, без медицински проверки. Дания и Аржентина също са премахнали изцяло медицинските изисквания.

„Безусловното държавно признаване на личната полова идентичност е само по себе си право признато от международното хуманитарно право,” отбелязва комитетът за социални права, „и е важно за гарантирането на пълното ползване на всички човешки права.” Тази позиция трябва да накара чешкото правителство да промени закона си и това да резонира у европейските правителства като призив за действие.

 

 

Хареса ли Ви статията? Ако да, подкрепете нашата кауза за правозащитна журналистика

Marginalia

Marginalia е интернет сайт за анализи, коментари и новини в областта на правата на човека. Пространство от съмишленици. И още.