Чешкият президент подписва закон за обезщетение на жертвите на незаконна стерилизация

Чешкият президент Милош Земан подписа законопроекта, приет от чешкия сенат на 22 юли 2021 г. относно предоставянето на еднократно плащане на лица, които са били стерилизирани незаконно на чешка територия. Новината е публикувана на уебсайта на кабинета на президента.

 

Битката за постигане на обезщетение за жертвите на незаконна стерилизация най -накрая приключи след много години. Съмненията, че предимно ромски жени са подлагани на принудителна стерилизация в Чешката република, бяха повдигнати през 2004 г. от Европейския център за правата на ромите.

 

„Това е исторически и радостен ден. Жените, станали жертви на тези незаконни стерилизации, се срещат в продължение на 18 години и сега най -накрая видяха справедливост и удовлетворение. По време на тази битка жените трябваше да преодолеят трудностите на стигмата. И ние си спомняме онези, които не доживяха този момент „, каза Кумар Вишванатан, директор на организацията“ Животът заедно „(Vzájemné soužití).

 

„Този ден също е от голямо значение за помиряването с тъмното минало на тоталитарния режим. Бихме искали да благодарим на чешките депутати от целия политически спектър, на сенаторите, на членовете на правителството, на Обществения защитник на правата, много неправителствени организации, европейски институции, международни институции и фигури, всички, които ни придружаваха на това дълго пътуване “, каза Вишваната. В момента се подготвят допълнителни стъпки заедно с комисаря по правата на човека на чешкото правителство Елена Валкова и заместник Обществен защитник на правата Monika Šimůnková.

 

Възможността да кандидатстват за обезщетение в размер на 300 000 чешки крони [11 775 евро] сега ще бъде отворена за всички, които са били стерилизирани на чешка територия без тяхното информирано съгласие между 1 юли 1966 г. и 31 март 2012 г., т.е. времето, през което приложимото законодателство не предпазва в достатъчна степен от принуда или принудителна стерилизация. Според обяснителния меморандум към законодателството много хора не са взели решението да преминат свободно стерилизация, но са били убеждавани от трети страни да го направят или са били заплашвани, че ако не го направят децата им ще бъдат настанени в институция, ако заченат отново, или техните социални помощи ще бъдат спрени. Мъжете и жените, които са били незаконно стерилизирани, ще имат три години, за да кандидатстват от момента на влизане в сила на закона. Чешкото здравно министерство ще оцени заявленията.

 

„Планираме в началото на септември 2021 г. да се срещнем в Министерството на здравеопазването относно следващите стъпки, включително въпроса за участието в състава на комисията, която ще оценява молбите за обезщетение“, каза Вишванатан пред Romea.cz.

В петък в Острава ще се проведат тържества за приемането на закона. Обезщетение може да бъде присъдено на 400 души, според тези, които внесоха законопроекта в долната камара. Следователно държавата може да изплати компенсация в размер на 120 милиона чешки крони [4,7 милиона евро].

Комитетът на чешкото правителство срещу изтезанията препоръча за първи път въвеждане на компенсация за принудителна стерилизация през 2006 г. През 2009 г. чешкото правителство изрази съжаление за незаконните процедури. Подобен законопроект за компенсиране на принудително стерилизирания беше изготвен по -рано през 2015 г. по време на администрацията на Соботка от тогавашния министър на правата на човека Йиржи Диенстбиер (Чешката социалдемократическа партия – ЧССД). Правителството реши да не го представя на долната камара за разглеждане.

източник

Хареса ли Ви статията? Ако да, подкрепете нашата кауза за правозащитна журналистика

Marginalia

Marginalia е интернет сайт за анализи, коментари и новини в областта на правата на човека. Пространство от съмишленици. И още.