Честит Байрям, скъпи приятели!

При строги мерки за здравна безопасност мюсюлманите посрещнаха Курбан Байрям. Заради пандемията от коронавирус и удължената противоепидемична обстановка молитвите отново бяха на открито със спазване на социална дистанция.

В Кърджали стотици вярващи коленичиха на футболното игрище на пазара, като всички носят свое молитвено килимче, обяснява пред БНР районният мюфтия Бейхан Мехмед:

„В град Кърджали, в централните ни джамии, предприемаме такива мерки, както по време на Рамазан Байрям, спазваме социалната дистанция от метър и половина. Всички вярващи идват с маски, тези, които нямат, ние сме  осигурили маски за тях. Родителите, възрастните от нашите семейства ще покажем необходимото уважение към тях, тоест целуване на ръце, но към по-големите, на които целувахме ръце досега, задължително ще им казваме само честит Байрям“.

За празника вече са приготвени 210 курбана за нуждаещите се в област Кърджали.

Още 2 000 души ще получат консервирано месо по инициатива на Районното мюфтийство.

По повод големия празник на мюсюманите, от Главно мюфтийство изпрати съобщение до медиите. В него се казва:

Скъпи братя и сестри мюсюлмани, уважаеми сънародници

Посрещаме още един празник по необикновен начин. Тази година курбан байрам ще се празнува на 31 Юли само по родните места, защото ковид 19 попречи на онези мюсюлмани, които искаха да бъдат в Мекке и на арафат. Също така празничния намаз ще се извърши на открито за да се предпазим от  заразата.
Празника курбан байрам е най-певъзходния ден при Всевишния, не само защото в този ден се коли курбан, а защото това е деня, в който мюсюлманите се събират за да изразят благодарността си към Аллах и да засвидетелстват съпричастност към общостта, която Създателя удостои и възвеличи.
От религиозна гледна точка, курбанът има духовно измерение, тъй като до Господаря на световете достига страхопочитание и богобоязън, а не кръв и месо. Заедно с това месото от курбана има ролята да сближава бедни и богати, мюсюлмани и немюсюлмани. Дните на байрам са дни за празнуване, но социалната взаимопомощ е причина  хората да бъдат по-щастливи, от което и Аллах е доволен .
В нашето съвремие имаме необходимост да погледнем към себе си,  да преосмислим мисисята си и да се опитаме да се променим към по-добро, защото промяната идва от вътре, а не от вън. При Аллах всеки човек е важен и ценен, но хората също трябва да се уаважават и да си помагат защото само така могат да намерят полагащото им се място в този свят и да получат наградата в отвъдния. Байрам е добра възможност за преосмисляне на тези принципи.
Аллах да приема ибадета ви, да ви е честит курбан байрам.

Хареса ли Ви статията? Ако да, подкрепете нашата кауза за правозащитна журналистика

Marginalia

Marginalia е интернет сайт за анализи, коментари и новини в областта на правата на човека. Пространство от съмишленици. И още.