Честита Нова година, приятели роми!

Споделете статията:

„Бахтало Нево Бреш!“ Този поздрав  написа тази сутрин премиерът Кирил Петков. Той използва празничния повод, за да заяви:“Ще работим в интерес на всички, независимо от техния етнос и религия, за да може България да заеме достойно място сред развитите и демократични държави в Европа и света“.

Васильовден, наричан още Банго Васили, се празнува от повечето ромски групи в България по Юлианския календар на 14 януари. Повсеместно е известен като Ромската Нова Година.

При хорохане-рома от с. Водолей, с. Мараш и др. пратеникът на Банго Васил не е главата на семейството, а някой близък роднина (свако, чичо, шурей, баджанак), който идва като пръв гост на 14.01. сутринта. Гостът застава на външната врата, но отказва да влезе, въпреки увещанията на домакина. Поставя като условие да му се построи “кьопри” – мост. Тогава домакинът “строи” мост – поставя по земята пред госта пари (банкноти) от външната порта до вътрешната врата. Гостът (Банго Васил) накуцвайки стъпва по построения мост (банкнотите) и така влиза в къщата.

С влизането си той поздравява събралите се: “Банго Васуй айла! Банго Васили дойде. Бус селямен бючала  туке! Много здраве ти праща!”. В отговор домакинът разлива ракия на всички и казва: “Моля Господа ти както си ме почел, така и Господ тебе да почете!”

 

По повод настъпилата Василица – ромската Нова година Център “Амалипе” организира за тринадесета поредна година събития. Ковид-19 пандемията наложи мероприятията да бъдат проведени виртуално. Различни институции като вицепрезидентът, вицепремиерът по ефективното управление, Министерство на труда и социалната политика, Министерство на културата, както и редица посолства, сред които са: САЩ, Великобритания, Белгия, Дания, Германия, Испания, Нидерландия, Франция, Швейцария, Ирландия, Република Южна Африка и др., ще бъдат тазгодишните онлайн домакини.

Събитията се провеждат на всяка година на 14 януари в училищата от мрежата на Амалипе – “Всеки ученик ще бъде отличник”.

Хареса ли Ви статията? Ако да, подкрепете нашата кауза за правозащитна журналистика

Споделете статията:

Marginalia

Marginalia е интернет сайт за анализи, коментари и новини в областта на правата на човека. Пространство от съмишленици. И още.