Честито Възкресение Христово!

Споделете статията:

Православните християни честват днес най-големия си празник – Възкресение Христово.
Негово Светейшество Българският патриарх и Софийски митрополит Неофит отправи своето патриаршеско и синодално послание към клира и миряните.  С тях патриархът даде началото на Пасхалната радост за всички православни християни у нас. От този момент, през следващите 40 дни, поздравът “Христос Воскресе!” и отговорът “Воистина Воскресе!” ще бъдат основни за всички православни християни по целия свят.

 

Иисус Христос е възкръснал след еврейския празник Песах, затова християнският празник е в зависимост от еврейския. Пасхата, или Песах, е празник във връзка с Изхода от Египет – бягството на евреите под водачеството на Моисей от Древен Египет. На Първия вселенски събор от 325 г. се решава Възкресението Христово да се чества в неделния ден след първото пълнолуние след пролетното равноденствие. Ако Великден по някаква причина не може да бъде в неделния ден след Песах, то според решенията на събора би трябвало да бъде отслужван един месец по-късно.

Организацията на евреите в България Шалом поздрави християните със специално послание: “Честит Великден на нашите сънародници и всички православни християни по света, които днес празнуват един от най-светлите празници от календара. Дано светлина изпълни домовете и душите ви и нека истинската вяра ни даде сили да бъдем по-добри един към друг!”

Хареса ли Ви статията? Ако да, подкрепете нашата кауза за правозащитна журналистика

Споделете статията:
Avatar

Marginalia

Marginalia е интернет сайт за анализи, коментари и новини в областта на правата на човека. Пространство от съмишленици. И още.