Четири партии и отделни политици осъдиха нападението над клуб ЛГБТИ

Споделете статията:

Четири партии осъдиха нападението над общностен клуб на хората ЛГБТ в София. Първи реагираха  „Да, България!“, „Продължаваме промяната“, последвани от ГЕРБ и Зелено движение, съобщи Свободна Европа.

С възмущение реагираха и отделни политици от други политически сили, сред които Николай Хаджигенов, Радан Кънев, Петър Витанов, Деница Златева, Михаил Паргов.

Лидерът на Зелено движение Владислав Панев е посетил клуба в неделя, за да научи какво се е случило.

Както Маргиналия писа, вчера група водена от неонациста Боян Расате вандализира Rainbow hub,  общностен център на ЛГБТИ. Расате е кандидат за президент на България на предстоящите избори на 14 ноември, а неговата шпиц команда разбива офис оборудването и причинява материали щети за хиляди лева на фондация ГЛАС. Освен това Боян Расате удря с юмрук в лицето активистка от организаторите на. Припомняме, че Расате е създател на крайнодясната неформална организация Български национален съюз (официално регистрирана като „Български национален съюз – Еделвайс ) и е с няколко присъди през годините.

„Да, България“, която е една от партиите в коалицията „Демократична България“, категорично осъди нападението над Rainbow hub и го определи като „пореден етап от ескалираща кампания по планирана агресия“.

Партията смята, че безнаказаните актове на досегашен тормоз вече са мотивирали извършителите към открит вандализъм и насилие. Тя призовава всички отговорни политически сили недвусмислено да осъдят използването на насилие и тормоз, особено когато това се прави за политически цели.

В официална позиция, осъждаща инцидента, „Продължаваме промяната“ определи нападателите като членове на организация от паравоенен тип, а Расате – като техен въоръжен главатар. Самият инцидент е дефиниран като „ужасяващ“ и „ужас“.

Партията призовава българските власти да свалят имунитета на Боян Расате. Според вътрешното законодателство той се ползва с такъв като кандидат за президент. „Продължаваме промяната“ настоява да се арестуват останалите участници в нападението.

„Българската прокуратура, която системно отказва да застане в защита на българските граждани срещу грабежите и кражбите, поне да направи необходимото за застане в защита на тяхната сигурност“, пише още в позицията.

В публикация във Фейсбук лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов осъди нападението от името на партията си. „Недопустимо е да бъдат нападани различни хора и да им се посяга физически!“ – написа той.

Хареса ли Ви статията? Ако да, подкрепете нашата кауза за правозащитна журналистика

Споделете статията:

Marginalia

Marginalia е интернет сайт за анализи, коментари и новини в областта на правата на човека. Пространство от съмишленици. И още.